Μήνυμα Ομπάμα στον Αναστασιάδη: Επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, αναφορές στο Κυπριακό, διμερείς και για την περιοχή




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΤΗΡΙΞΗ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό παρέχει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, αναδεικνύοντας τις σχέσεις Ουάσινγκτον και Λευκωσίας.

Όπως πληροφορούμαστε, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρεται τόσο στις σχέσεις των δυο χωρών, τη συνεργασία τους όπως και στο Κυπριακό. Στην επιστολή συγχαίρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει και για τη σημαντική, όπως αναφέρει, πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Αναφέρεται περαιτέρω σε ιστορική ευκαιρία για την επανένωση του νησιού μέσα από μια συμφωνία στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για ένα, όπως επισήμανε, καλύτερο μέλλον στο νησί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα υποστηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια αυτή ( στο Κυπριακό).

Στην επιστολή του και σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Αμερικανός ηγέτης αναδεικνύει και το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρεται στα εξής:
• Στη διαρκή συνεργασία ( των ΗΠΑ) με την Κυπριακή Δημοκρατία.
• Στο γεγονός ότι εργάσθηκαν οι δυο χώρες από κοινού για την προώθηση της ειρήνης και για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στην περιοχή.
• Στη δημιουργία μεγαλύτερων εμπορικών σχέσεων και επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρισκόμενος στη Νέα Υόρκη θα έχει αύριο Σάββατο συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζο Κέρι ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της χώρας Τζον Μπάιντεν. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να ζητήσει από τους Αμερικανούς, όπως και από άλλους συνομιλητές του ισχυρών κρατών, να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί για τη λύση του Κυπριακού. Για να προβεί, δηλαδή, η Άγκυρα σε πρακτικές κινήσεις στο Κυπριακό και να μην περιορίζεται στη γνωστή ρητορική της. Βεβαίως, ο αμερικανικός παράγοντας έχει εμπλακεί και στο παρελθόν και στο ψηλότερο επίπεδο, στο Κυπριακό χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει ταξιδεύσει τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία με στόχο να σπάσει το αδιέξοδο, πλην όμως προσέκρουσε στην τουρκική αδιαλλαξία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η προσπάθεια του κ. Μπάιντεν όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ήταν να συμφωνηθεί όπως ειδικοί εισέλθουν στην κλειστή περιοχή Αμμοχώστου για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κτίρια και οι υποδομές της. Το μικρό αυτό βήμα δεν μπόρεσε να γίνει καθώς η Άγκυρα διά του Ντερβίς Έρογλου τότε είχε απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΪΡΑΜΙ

ΕΥΧΕΣ για τη Γιορτή των Θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμ,) που γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

“Σας εύχομαι ολόψυχα καλό Κουρμπάν Μπαϊράμ”, αναφέρει στα τούρκικα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ευχόμενος παράλληλα “Χρόνια Πολλά” στα ελληνικά. Ως το πρώτο tweet του Προέδρου Αναστασιάδη στα τουρκικά μεταδίδουν τ/κ ηλεκτρονικές ιστοσελίδες τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κουρμπάν Μπαϊράμι μέσω tweeter.
Σημειώνεται ότι οι ευχές του Προέδρου Αναστασιάδη για τη Γιορτή των Θυσιών απευθύνονται προς τους Τ/κ αλλά και όλους τους μουσουλμάνους και στάλθηκαν ενώ βρίσκεται στις ΗΠΑ για επαφές και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ- ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τηλεφώνησε προχθές στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, τον συνεχάρη για τα εκλογικά αποτελέσματα και ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Επιπλέον, κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Τουρκία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις προσεχείς εκλογές. Παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και θα χαρεί να επισκεφθεί την Τουρκία μετά τις εκλογές. Οι δυο Πρωθυπουργοί φέρεται να συμφώνησαν, επίσης, να πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Νέα Υόρκη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: