Κρεμλίνο: Ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε τη συνάντηση από τον Πούτιν




Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής υποστήριξε ότι δεν είναι αληθές πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιδίωκε απεγνωσμένα να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και ότι, αντιθέτως με όσα λέγονται, η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε αυτήν τη συνάντηση.

Οι δηλώσεις του Γιούρι Ουσάκοφ έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που έκαναν την Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι δύο πρόεδροι πρόκειται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ουσάκοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Λευκός Οίκος παρουσίασε μια “διαστρεβλωμένη” εκδοχή των γεγονότων και ότι το Κρεμλίνο αναμένει μια πιο επαγγελματική στάση εκ μέρους της Ουάσινγκτον για παρόμοια θέματα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο, το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Πούτιν και του Ομπάμα θα είναι η κατάσταση στη Συρία, όμως θα αναφερθούν και σε άλλα ζητήματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα αυτά και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τους οποίους θα δει ξεχωριστά στις 2 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Ο Ουσάκοφ διευκρίνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα συναντηθεί ξεχωριστά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ουσάκοφ χαιρέτισε τη δήλωση που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ με την οποία πρότεινε να περιληφθούν περισσότερες χώρες στις συνομιλίες για το συριακό ζήτημα. “Νομίζω ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας: η Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες μίλησε για την ανάγκη να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τη Συρία με πολλούς πρωταγωνιστές”, είπε διευκρινίζοντας ότι η καγκελάριος αναφερόταν στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, τη Ρωσία και άλλες χώρες. “Αυτό συνάδει με ό,τι είχαμε εμείς κατά νου”, κατέληξε.

Ο Ομπάμα θα ζητήσει απο τον Πούτιν να ξεκαθαρίσει τη στάση του στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εξηγήσει πώς η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Συρία θα συμβάλλει στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους, όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες την επόμενη εβδομάδα, είπαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα και ο Πούτιν θα συναντηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα (τοπική ώρα) κατά την τριήμερη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

“Υπάρχουν πολλά λόγια και τώρα ήρθε η ώρα της σαφήνειας, και για τη Ρωσία να πει την αλήθεια για το πώς ακριβώς προτείνει να αποτελέσει επικοδομητικό συνεργάτη σε αυτό που είναι ήδη ένας συνεχιζόμενος συνασπισμός πολλών κρατών,” είπε η Σελέστ Ουάλαντερ, η επικεφαλής της ομάδας για τη Ρωσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η Ουάλαντερ πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι η πρόσφατα ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στη περιοχή θα καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος “δεν ευσταθεί”.

Ο Ομπάμα θα πιέσει επίσης τον Πούτιν να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία το Φεβρουάριο να αποσύρει το ρωσικό στρατό από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, είπε η Ουάλαντερ.

Μεταξύ άλλων συναντήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι τη Δευτέρα το πρωί (τοπικη ώρα), όπου αναμένεται να συζητήσει τη δέσμευση της Ινδίας να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, πριν από ένα διεθνές συνέδριο για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι

Θα συνομιλήσει επίσης με τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, κάποια στιγμή κατά τη συνάντηση, είπε ο Λευκός Οίκος. Πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα μάλλον θα συναντηθεί και με άλλους ηγέτες, αλλά δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, παρά την συμφωνία για τα πυρηνικά που σύναψαν πρόσφατα η Ουάσινγκτον και άλλες χώρες με την Τεχεράνη.

Η ομιλία του προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη θα συμπεριλαμβάνει τη φτώχεια, την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός στον κόσμο, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, Sputnik, Μόσχα, Russian Federation, Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: