Οι ευθύνες των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης




Του Νίκου Αρμένη*

Η αλήθεια μερικές φορές είναι πικρή και σκληρή αλλά νομίζω, όλοι συμφωνούμε, πως είναι προτιμότερη από το ψέμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που όμως δεν σχετίζονται με την πολιτική.

Τα τελευταία έξι χρόνια μπορεί να καταλογίσει κανείς πολλές ευθύνες σε όσους κυβέρνησαν. Αλλά θεωρώ ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη γνώμη μου μάλιστα, από το 2009, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα της οικονομικής κρίσης στον ελληνικό ουρανό, ήταν και η στάση αυτών των κομμάτων που εμπόδισε τη χώρα να βγει γρήγορα από το πρόβλημα.

Ανεξαιρέτως λαΐκισαν, μοίρασαν ουτοπικές υποσχέσεις και είπαν ψέματα.

Όταν ο Κώστας Καραμανλής, αρχές του 2009, προειδοποίησε για τους κινδύνους ζητώντας συνεννόηση, «έφαγε» πόρτα από την αντιπολίτευση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τον αμφισβήτησε, υποσχέθηκε στον κόσμο ότι λεφτά υπάρχουν, κέρδισε τις εκλογές άνετα και με τους χειρισμούς του μετεκλογικά, οδήγησε τη χώρα σε αδυναμία δανεισμού και στο μονόδρομο των μνημονίων.

Τότε δημιουργήθηκε το ψευτοδίλημμα «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» και τη σκυτάλη πήρε ο Αντώνης Σαμαράς.
Καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο και υποσχέθηκε ότι με το δικό του σχέδιο που παρουσίαζε στα λεγόμενα «Ζάππεια», θα βγαίναμε από την κρίση και θα μηδενιζόταν το έλλειμμα μέσα σε 18 μήνες χωρίς εισπρακτικά οριζόντια μέτρα.

Πήρε το τιμόνι και με νέο μνημόνιο βελτίωσε μεν αισθητά τους αριθμούς, αλλά όχι τις ζωές των ανθρώπων που τον περασμένο Γενάρη τον καταψήφισαν.

«Πρωταθλητής» στον λαϊκισμό αποδείχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα καταργήσει, με ένα νομό και ένα άρθρο, τα μνημόνια και ότι θα δώσει σε όσους ζητούν ό, τι ζητούν!

Κέρδισε θριαμβευτικά και πριν λίγες ημέρες, υπέγραψε το πιο επώδυνο μνημόνιο…
Τώρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ενόψει εκλογών, δεν υπόσχεται λύση χωρίς θυσίες και χωρίς μνημόνιο.

Ίσως γιατί πια, θα πει κανείς, αυτό το έχουν αποδεχτεί ως πραγματικότητα μάλλον και οι περισσότεροι πολίτες.

Ωστόσο, ενώ οι πολιτικοί δείχνουν απαξιωμένοι, δεν μπορεί να μην ξεχωρίσει θετικά εκείνος που λέει πικρές και σκληρές αλήθειες όχι μόνο μετεκλογικά, αλλά κυρίως προεκλογικά…

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος

ΑΘΗΝΑ, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: