Οι Αμερικανοί …ξανάρχονται στην Κύπρο: Ταξίδι-αστραπή από Νούλαντ…




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στη Λευκωσία θα βρεθεί για επαφές, την ερχόμενη εβδομάδα, η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία θα περιοδεύει στην περιοχή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», η Αμερικανίδα αξιωματούχος, θα έχει στην ατζέντα των συζητήσεων της στη Λευκωσία το Κυπριακό, το θέμα της Ενέργειας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην περιοχή και το μεταναστευτικό.

Η κ. Νούλαντ, η οποία ως γνωστό με το «μαγικό ραβδί» της σφράγισε τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, με ένα τότε γρήγορο πέρασμα της από την Κύπρο, διατηρεί ανοικτό κανάλι με την Άγκυρα. Η Βικτόρια Νούλαντ που πιστώθηκε τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, είχε τότε πάρει τα ηνία από τα Ηνωμένα Έθνη και παρέδωσε κοινό ανακοινωθέν. Όπως πληροφορούμαστε, οι Αμερικανοί κρατούν απόσταση από τις διεργασίες στο Κυπριακό, όπως και οι Βρετανοί, για να αποφεύγονται αντιδράσεις.Την ίδια ώρα, όμως, παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν «διακριτικά» στο παρασκήνιο. Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της ( μάλλον θα έλθει μεταξύ 14-16 Σεπτεμβρίου), αναμένεται ότι θα συναντηθεί και με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.. Όπως πληροφορούμαστε, σχετικά πρόσφατα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αξιωματούχους εγγυητριών δυνάμεων θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Κύπρο. Έδειξε ενδιαφέρον για διάφορα σενάρια που μελετούνται στο παρασκήνιο.

Στο μεταξύ, σήμερα θα συναντηθούν εκ νέου οι διαπραγματευτικές ομάδες και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο περιουσιακό. Θα συζητήσουν ορισμούς στη βάση και τις κατηγορίες που έχουν συμφωνηθεί. Θα επιχειρήσουν την έναρξη συζήτησης για τα κριτήρια του περιουσιακού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως σήμερα «ξεκινά η συζήτηση επί των κριτηρίων του περιουσιακού που είναι ένα από τα ουσιαστικότερα θέματα». Πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει και δηλώσεις, οι οποίες καταλήγουν σε συμπεράσματα σε σχέση με το περιουσιακό για θέματα τα οποία θα επιλυθούν μέσα από τη συζήτηση των κριτηρίων». Εν πάση περιπτώσει, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, «το μήνυμα προς όλους είναι ότι είναι λάθος να τοποθετούμαστε από τώρα με ένα ναι ή ένα όχι για ένα σχέδιο το οποίο δεν έχουμε ενώπιόν μας». Για το θέμα των εποίκων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «εκείνο που έχουμε αναφέρει και που συμβαδίζει απόλυτα και με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, είναι ότι αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι το ποιοί θα έχουν την υπηκοότητα και την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνεται μια συζήτηση, δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη». Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο δικός μας ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει διαφορά και αλλοίωση από την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τα δημογραφικά δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και για μας είναι σημαντικό αυτό».

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Φεριντούμ Σινιρίογλου θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα και θα έχει σήμερα σειρά επαφών για το Κυπριακό. Είναι το πρώτο του ταξίδι εκτός Τουρκίας από το διορισμό του και εντεύθεν. Ο Τούρκος αξιωματούχος θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Ακιντζί, τον ψευδοπρωθυπουργό και τη λεγόμενη Πρόεδρο της ψευδοβουλής. Τα κατεχόμενα θα επισκεφθεί, επίσης, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις, Τουγρούλ Τουρκές.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΤΡΙΑ κόμματα θα ανέβουν σήμερα στο λόφο του Προεδρικού για να ενημερωθούν για τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί μέχρι τον περασμένο Ιούνιο στη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, σήμερα έχουν ζητήσει και θα προσέλθουν χωριστά με αντιπροσωπείες τους, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι. Σημειώνεται πως οι Οικολόγοι είχαν μελετήσει την περασμένη εβδομάδα μέρος των εγγράφων και σήμερα θα προσέλθουν εκ νέου για τα υπόλοιπα.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΖΗΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να μας καθησυχάσει, παραθέτοντας μας συγκεκριμένους τομείς και κεφάλαια που η Τουρκία προσέγγισε ελληνοκυπριακές θέσεις». Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «όσο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δημιουργεί ένα επικίνδυνο και επιζήμιο κλίμα αισιοδοξίας, η Τουρκία  μέσα σε ένα τρίμηνο με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθιστά σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτική της στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η όποια διευθέτηση θα αποτελείται από νέο συνεταιρισμό δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών».

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: «Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι» – «Ο Πρόεδρος δεν θα θέσει ενώπιον του λαού σχέδιο με το οποίο δεν θα συμφωνεί»

«ΑΠΟ απόψεως προοπτικής, οι επικείμενες συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη ευκαιρία των τελευταίων χρόνων για επανένωση της πατρίδας μας», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων Νέου Χωριού, Κυθρέας, στον Iερό Ναού του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι από δικής μας πλευράς παραμένουμε σοβαροί, συγκρατημένα αισιόδοξοι και συνεπείς στην ανάγκη για σκληρή δουλειά. Επίσης σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν πρόκειται να θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού με το οποίο ο ίδιος δεν συμφωνεί και δεν πιστεύει ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού».

Σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη στο ΡΙΚ ότι δημιουργούνται δικαιώματα ιδιοκτησίας στο σημερινό χρήστη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο που έχει συμφωνηθεί είναι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, είναι οι ενδεχόμενες θεραπείες και έχουμε συμφωνήσει στις κατηγοριοποιήσεις στις διάφορες κατηγορίες περιουσιών που είναι τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή». Πρόσθεσε ότι «θα ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων που θα δώσει απαντήσεις σε αυτά που έχει δηλώσει ο κ. Περδίκης, ο οποίος προχώρησε σε συμπεράσματα για θέματα τα οποία δεν έχουμε ακόμη συζητήσει άρα να κάνουμε όλοι υπομονή, να εργαστούμε έτσι ώστε να πετύχουμε την επίλυση του Κυπριακού που είναι κοινός στόχος και ως έτσι πρέπει να εργαστούμε όλοι».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: