Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, ανελαστικές οι Βρυξέλλες έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης




Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οι διεθνείς επενδυτικοί κύκλοι. Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, χαιρετίζουν τη νίκη Τσίπρα, αλλά δηλώνουν πως οι Βρυξέλλες δεν θα προσφέρουν την παραμικρή ευελιξία στην Αθήνα. 

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», η βρετανική Telegraph γράφει πως οι Ευρωπαίοι χαιρέτησαν την σταθερότητα που προσφέρει η επιτυχία Τσίπρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανησυχούν για το αν η νέα αριστερή κυβέρνηση δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να υλοποιήσει την συμφωνία που η ίδια υπέγραψε.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την επανεκλογή του Τσίπρα, καθώς θεωρούν πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να εφαρμόσει τη συμφωνία από τη στιγμή που ήταν εκείνος που την υπέγραψε. Υπό άλλες συνθήκες, θα βρισκόταν στην αντιπολίτευση και θα υπονόμευε την όλη προσπάθεια.

Ο επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Eurasia Group, Μουιτάμπα Ραχμάν, επισήμανε πως οι δανειστές δεν θα πρέπει να εμφανίζονται πολύ ενθουσιασμένοι με την επανεκλογή Τσίπρα, αν κρίνουν πώς ακριβώς πολιτεύτηκε τους προηγούμενους επτά μήνες και τι αποτελέσματα έφερε.

Πριν από τις εκλογές, σχεδόν όλοι οι αναλυτές κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι μια αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για την ελληνική οικονομία. Πόσο μάλλον η προοπτική νέων εκλογών.

Το γεγονός ότι υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας στους επενδυτές, καθώς προβάλλεται μπροστά τους ένα σκηνικό μεγαλύτερης σταθερότητας.

Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας υπόσχεται πως θα τηρήσει κατά γράμμα τις υποσχέσεις του για υλοποίηση του προγράμματος, ελλοχεύει ο φόβος ότι μέσα στο κόμμα του θα αρχίσουν πάλι οι αντιδράσεις.

Επιπλέον, οι ΑΝΕΛ που αποδεικνύονται ο σταθερός κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα θα πρέπει να αποδεχθούν τη μείωση των αμυντικών δαπανών και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Αντόνιο Γκαρσία Πασκουάλ της Barclays, δήλωσε πως μια αδύναμη κυβέρνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα μπορούσε να πάει πίσω τη συζήτηση για το χρέος, έως και να αναβιώσει τον κίνδυνο του Grexit.

Το άρθρο της Telegraph καταλήγει πως πλέον είναι επιτακτικό να προωθηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που χτυπήθηκαν άσχημα από την πρόσφατη κρίση στην Ελλάδα και πάντα υπό το φόβο να υπάρξει, τελικά, ένα bail in που θα πλήξει τους καταθέτες.

Επιπλέον, μένει να φανεί η στάση του ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και εκείνη της ΕΚΤ από την οποία η ελληνική πλευρά περιμένει το «πράσινο» φως για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: