Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόλις ορκίσθηκε έχοντας δύσκολα μπροστά της, τα οποία, μάλιστα, οφείλει να υλοποιήσει σε ελάχιστο χρόνο.

Η νέα κυβέρνηση, με τις ημερομηνίες να πιέζουν, θα πρέπει να υλοποιήσει τα επώδυνα μέτρα της νέας συμφωνίας, ειδικά στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα ισοδύναμα που θα προτείνει στους δανειστές, οι οποίοι, πάντως, δεν έχουν αφήσει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, επί του προκειμένου.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιάρακης αποτελούν την ομάδα κρούσης του νέου οικονομικού επιτελείου που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την εφαρμογή του νέου μνημονίου, με τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα και δράσεις, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 3 δισ. ευρώ και να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Οι τρεις υπουργοί είχαν ήδη την πρώτη τους σύσκεψη ενόψει της συνεδρίασης του Euro¬WorkingGroup, όπου η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει το νομοθετικό έργο που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

Τον βασικό συντονισμό στα θέματα της οικονομικής πολιτικής θα συνεχίσει να έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Αυτός θα συνομιλεί με τους θεσμούς και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του Μνημονίου που φέρει και την υπογραφή του.

Στις άμεσες προτεραιότητές του είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στη Βουλή και το Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2016-2019.
Τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου είναι πολλά και βασικό ρόλο στην προώθησή τους, όπως και των μεταρρυθμίσεων, θα έχει ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο Γ. Σταθάκης από τη θέση του υπουργού Οικονομίας θα δώσει έμφαση στην επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στην εξυγίανση των χαρτοφυλακιών των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια δίνοντας ανάσα στις βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει να προωθήσει το νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Δύσκολος είναι και ο ρόλος που καλείται να παίξει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Στις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να υπογράψει περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η μείωση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και οι αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από 1ης Οκτωβρίου για οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: