Τυχόν απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία θα την οδηγούσε, αυτομάτως, εκτός ΕΕ, προειδοποίησε η Κομισιόν.
«Όταν μια περιοχή μιας χώρας-μέλους παύει να αποτελεί τμήμα αυτής, μετατρεπόμενη σε ανεξάρτητο κράτος, οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν ισχύουν πλέον στην περιοχή αυτή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς προέβη στο ανωτέρω σχόλιο απαντώντας σε ερώτηση ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες από την ψήφο υπέρ της ανεξαρτησίας στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Μια μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, που θα γίνει κατά παράβαση του ισπανικού Συντάγματος και των ευρωπαϊκών συνθηκών, καθιστά πρακτικά αδύνατο για μια υποθετικά ανεξάρτητη Καταλονία να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμη και να ξεκινήσει της διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθεί», αναφέρουν Ισπανοί αναλυτές.

Οι ίδιοι αναφέρουν, επίσης, ότι για να ενταχθεί μια χώρα στην ΕΕ, εν προκειμένω της Καταλονίας, απαιτείται ομοφωνία όλων των υπολοίπων μελών, κατά συνέπεια και της Ισπανίας.

Ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε ότι η θέση αυτή είχε εκφραστεί για πρώτη φορά από τον Ρομάνο Πρόντι το 2014, όταν η ΕΕ υποδέχτηκε στους κόλπους της πολλές νέες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια άποψη έχει διατυπώσει εξάλλου και ο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το θέμα είχε τεθεί και πάλι πέρσι, όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Φ.Γ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: