Διήμερο με Βαν Νούφελ για απορίες: Η Ε.Ε. συζητά την οριζόντια επίδραση του κεκτημένου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΑΦΩΣ ενεργότερο ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει ο απεσταλμένος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Βαν Νούφελ, στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό,χωρίς τούτο ωστόσο να σημαίνει πως δεν παραμένει συμβουλευτικό το καθεστώς παρουσίας του.Τις τελευταίες δυο μέρες ο Πίτερ Βαν Νούφελ παρακάθεται στις συνομιλίες και απαντά σε διάφορα ερωτήματα που έχουν σχέση με την συμβατότητα με το κεκτημένο και την προετοιμασία για την εφαρμογή του σε ολόκληρη την Κύπρο, μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Μετά δηλαδή που θα αρθεί, με βάση το Πρωτόκολλο 10, η αναστολή εφαρμογής του κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο κ. Βαν Νούφελ καλείται να εξετάσει και μελετήσει όλα τα ζητήματα που εγείρονται στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και να δώσει την ευρωπαϊκή διάσταση. Αυτό, δηλαδή, που ισχύει και εφαρμόζεται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Είναι σαφές πως πέραν από το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τίθεται ενώπιον του και η οριζόντια επίδραση του κεκτημένου σε όλα τα κεφάλαια.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ενώπιον του ζητήματα όπως η εκπροσώπηση της χώρας στην Ε.Ε. και πως λειτουργεί αυτή καθώς και ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν. Για παράδειγμα, ποιος θα πληρώνει τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεως κανόνων. Το συνιστών κρατίδιο, το οποίο έχει παραβεί τους κανόνες ή το κεντρικό κράτος;

Την ερχόμενη Δευτέρα, οι συζητήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων θα συνεχιστούν με το περιουσιακό, το οποίο θεωρείται πλέον το δυσκολότερο. Ωστόσο, οι διαπραγματευτές έχουν οδηγίες να παράξουν πρόοδο μέχρι και τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, στα Στα κατεχόμενα θα βρίσκεται για παράνομη επίσκεψη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου αύριο και μεθαύριο. Η κάθοδος του Σινιρλίογλου, η πρώτη μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ανακοινώθηκε χθες, από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ο Τούρκος Υπουργός θα έχει επαφές με τον Μουσταφά Ακιντζί, την «πρόεδρο της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, τον «πρωθυπουργό» Ομέρ Καλγιοντζού και την «υπεξ» Εμινέ Τσολάκ. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είναι γνώστης του Κυπριακού καθώς μέχρι και πριν το διορισμό του ήταν Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ και χειριζόταν προσωπικά το θέμα. Ενδιαφέρον θα έχουν, πάντως, οι δημόσιες τοποθετήσεις του.

* Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τελέσει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ. μαζί με τον κ. Μουσταφά Ακιντζί, τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Προσωπικές Συλλογές του Γλαύκου Κληρίδη», στο Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, στην οδό Ερμού στη  Λευκωσία.

ΑΙΤΗΜΑ: «Η παραλία στο τ/κ συνιστών» – Επιστολή στον Ακιντζί από κατοίκους της Λεύκας 

ΤΗΝ παραμονή της παραλιακής ζώνης της Λεύκας στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ζήτησε με γραπτό υπόμνημά της προς τον κ. Μουσταφά Ακιντζί η συντονιστική επιτροπή «ΜΚΟ» της περιοχής της κατεχόμενης Λεύκας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την συνάντηση που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της επιτροπής με τον κ. Ακιντζί και σε αυτό αναφέρεται ότι και αν ακόμη η τ/κ συνιστώσα πολιτεία θα κατέχει ποσοστό εδάφους 29,2%, λόγω της οικονομικής προοπτικής και της αυξημένης αξίας, η παραλιακή ζώνη της Λεύκας θα πρέπει να μείνει εντός των συνόρων της. Προστίθεται ότι στο σχέδιο Ανάν το 2004 η παραλιακή ζώνη της Λεύκας δίδονταν στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία. Εάν αυτό παραμείνει, αναφέρεται, τότε οι κάτοικοι στη Λεύκα, τα Καζιβερά, την Εληά, το Αγγολέμι, το Καλό Χωριό, το Περιστερωνάρι και την Αμπελίκου δεν θα έχουν πρόσβαση στις παραλίες τους ούτε και λόγο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΔΕΙ ΚΑΜΕΡΟΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Λονδίνο, όπου θα μεταβεί καθ` οδόν προς την Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΠτΔ στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε ότι «μεταξύ 17 και 19 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου στις 18 του μήνα θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ θα ενημερώσει και την κυπριακή ομογένεια για τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

ΝΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΤΟ έργο για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, μέσω υποθαλάσσιων αγωγών αναμένεται, όπως μεταδίδεται από τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας του ψευδοκράτους ανέφερε πως στόχος τους είναι να παρέχεται νερό στα σπίτια μέχρι και την 28η Οκτωβρίου 2015 και να καλύπτει ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή του νησιού μέχρι το τέλος της έτους. Σημείωσε ότι θα εργαστεί για την παροχή νερού για γεωργική χρήση το 2016. Είπε πως το 2016, το νερό θα πρέπει να παρέχεται νερό στην κατεχόμενη Μόρφου και σε άλλους τομείς. Επεσήμανε ότι η παροχή νερού σε περιοχή Μόρφου είναι σημαντική, δεδομένου ότι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα στην ποιότητα του νερού.

WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: