Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε την ενημέρωση «συνολική και λεπτομερή».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το θέμα του δικαιώματος του ιδιοκτήτη και του χρήστη, ο εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θα καθοριστεί μέσα από τα κριτήρια, και που συζητείται αυτή τη στιγμή, και μάλιστα σήμερα υπάρχει ολοήμερη συνάντηση των διαπραγματευτών».

»Η θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο στην περιουσία του. Δεν θα πρέπει να προτρέχουμε να βγάζουμε συμπεράσματα για θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι λανθασμένη η επιλογή να θεωρείται ότι οι τουρκικές αποτελούν συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν θα θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο με το οποίο ο ίδιος δεν θα συμφωνεί και που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.
Την στήριξη του ΔΗΣΥ στις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου για επίλυση του Κυπριακού επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως ανέφερε το κόμμα του έτυχε διεξοδικής και λεπτομερούς ενημέρωσης για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των συνομιλιών και τις μέχρι τώρα συγκλίσεις, αλλά και διαφωνίες. «Έχουμε ενώπιον μας ένα παράθυρο ελπίδας» δήλωσε.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία ενημέρωσης των κομμάτων ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο περιουσιακό, είπε ότι το δικαίωμα στην περιουσία είναι αναφαίρετο και θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό, όχι απλώς να αναγνωριστεί.

Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι «αρνείται πεισματικά να δώσει όλα τα σχετικά έγγραφα», που περιέχουν τις συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τις θέσεις των δυο πλευρών.
Υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός πως η διαρροή τέτοιων εγγραφών δημιουργεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις είναι εντελώς ανεδαφικός.

«Πώς είναι δυνατόν να δημιουργούν τα έγγραφα πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, όταν αυτά τα έγγραφα ήδη έχουν δοθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά;», διερωτήθηκε.

Η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, αρκεί οι προσπάθειές του στις διαπραγματεύσεις να στρέφονται προς μια θετική κατεύθυνση, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την τουρκική πλευρά στα βασικά θέματα, χαρακτήρισε πλασματική την υπεραισιοδοξία και την προσπάθεια για την καλλιέργεια κλίματος δήθεν λύσης που επιχειρείται να δημιουργηθεί, ενώ προσέθεσε ότι στο περιουσιακό πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ιδιοκτήτη και όχι του χρήστη. Επίσης, δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με τις απόψεις του κ. Αναστασιάδη αναφορικά με το περιουσιακό.

Το ΕΥΡΩΚΟ είναι ικανοποιημένο από τη δήλωση ότι θα γίνει απόλυτα σεβαστή η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, και πολύ ικανοποιημένο από το γεγονός ότι η ανάδειξη της αξίας του εργαλείου του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της συμμετοχής των ευρωπαϊκών θεσμών στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να εξευρεθεί λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Αν στη συνέχεια δούμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, γιατί πρέπει να υποχωρήσουμε είτε λόγω διζωνικότητας, είτε λόγω δικοινοτικότητας ή λόγω υπερβολικού ζήλου και καλής θέλησης, τότε θα τοποθετηθούμε την κατάλληλη στιγμή, προσέθεσε ο κ. Συλλούρης.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υποστήριξε πως φαίνεται ότι πολλά από αυτά τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δεν ικανοποιούν ούτε το ελάχιστο των προσδοκιών μας, και όχι μόνο τα ευκταία, όπως λένε κάποιοι, αλλά ούτε καν τα εφικτά δεν ικανοποιούνται».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (ανταπόκριση Α. Βικέτου)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: