Ανοικτή σε όλα τα επίπεδα η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα




Περίπου 10 εκατομμύρια Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για να εκλέξουν σήμερα, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015, την επόμενη κυβέρνησή τους.

Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς, τις βουλευτικές στις 25 Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα για την δανειακή σύμβαση στις 5 Ιουλίου, εκείνοι που προσήλθαν να ψηφίσουν ήταν γύρω στα 6,5 εκατομμύρια. Δημοσκόποι αναμένουν ότι σε αυτό το επίπεδο θα κινηθεί και σήμερα η συμμετοχή.

Υπάρχουν μία βεβαιότητα και πολλές αβεβαιότητες σ’ αυτήν την αναμέτρηση.

Η βεβαιότητα είναι ότι κανένα από τα δύο πρώτα κόμματα δεν πρόκειται να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η πρώτη αβεβαιότητα είναι ποια από τις δύο παρατάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και η ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θα κόψει πρώτη το νήμα για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών, και να λάβει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όταν λυθεί η πρώτη αβεβαιότητα, θα γίνει γνωστό αυτομάτως και το δεύτερο κόμμα.

Η δεύτερη αβεβαιότητα είναι ποιο κόμμα θα καταλάβει την καθοριστική τρίτη θέση, και άρα ποιος πολιτικός αρχηγός θα λάβει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον οι δύο πρώτες δεν καρποφορήσουν. Την μάχη για την τρίτη θέση δίνουν κυρίως, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, και με λιγότερες πιθανότητες και το ΚΚΕ.

Η τρίτη αβεβαιότητα είναι ποια κόμματα δεν θα περάσουν το 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής. Η μάχη, οριακή και εδώ, δίδεται μεταξύ Ένωσης Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης), Λαϊκής Ενότητας (Παναγιώτης Λαφαζάνης), και Ανεξάρτητων Ελλήνων (Πάνος Καμμένος).

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όλα τα ενδεχόμενα εδώ ανοικτά: από το να μπουν οι τρείς, οι δύο, ο ένας, ή και κανένας.

Η τελική έκβαση αυτής της «μάχης των μικρών», μπορεί να καθορίσει ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης, είτε έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η Νέα Δημοκρατία.

Όπως και να έχει, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση παραμένει ανοικτή σε όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά τον αγώνα για την πρώτη θέση, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν κατά κύματα την Παρασκευή (τελευταία ημέρα της προθεσμίας), δίνουν διαφορές από 0,5% έως 3 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του τις τελευταίες ημέρες, αντλώντας από την δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους τον είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ η Νέα Δημοκρατία , που είχε καλύψει σημαντικό έδαφος το προηγούμενο διάστημα, δείχνει να μην έχει δυναμική στην τελική ευθεία, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, αλλά ελπίζει σε σημαντική ενίσχυση και αυτή από τους «αναποφάσιστους της τελευταίας στιγμής».

Για την τρίτη θέση, που παρουσιάζει θεσμικό ενδιαφέρον, καθώς δίνει την τρίτη διερευνητική εντολή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η Χρυσή Αυγή έχει μικρό αλλά σαφές προβάδισμα, την διεκδικούν όμως με αξιώσεις το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και λιγότερο Το Ποτάμι, που παρουσιάζει φαινόμενα διαρροής ψηφοφόρων προς την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ..

Για να ξεπεράσουν το κατώφλι του 3%, των ψήφων, που εξασφαλίζει είσοδο στην Βουλή, παλεύουν η «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνει από έξι έως εννέα κόμματα.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: