Αρθρο από την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας εν γένει, αν και δεν έχει ακόμη συζητηθεί ουσιαστικά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ωστόσο, υπάρχει ως θέμα στις δημόσιες τοποθετήσεις. Και τούτο γιατί θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια και πτυχές του Κυπριακού, το οποίο θα καθορίσει και την έκβαση των συνομιλιών. Ενδεχομένως, δε, να επηρεάσει και τον βαθμό αποδοχής μιας συμφωνίας.

Είναι, συνεπώς, ένα θέμα κομβικής σημασίας για όλους τους εμπλεκομένους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως είναι γνωστό,  επιμένει πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι ξεπερασμένες εγγυήσεις, που εκ του αποτελέσματος (εισβολή της Τουρκίας) αποδεικνύονται και καταστροφικές. Στην αντίπερα όχθη, η τουρκική πλευρά φαίνεται, μέσα από δηλώσεις και μισόλογα, να επιμένει στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων. Το θέμα των εγγυήσεων, όπως πολλές φορές αναφέρθηκε, αποτελεί αποικιοκρατικό κατάλοιπο και η επιβολή του μέσα από τη συμφωνία για την κυπριακή ανεξαρτησία, το 1960, συνδέεται με την προώθηση των μεθοδεύσεων για εσαεί έλεγχο του νησιού.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. Κυρίως, όμως, δεν είναι δυνατό να αναζητείται μια συμφωνία που θα διαρκέσει και θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων της συνεχιζόμενης κατοχής και την ίδια ώρα να διατηρείται ένα προβληματικό και καταστροφικό μοντέλο. Η Ελλάδα και η Βρετανία, έστω και από διαφορετικές προσεγγίσεις η κάθε μία, έχουν δηλώσει πως δεν ενδιαφέρονται για να συμμετάσχουν σε ένα σύστημα εγγυήσεων. Η Τουρκία, από την πλευρά της, σαφώς και θέλει, επιδιώκει τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος, καθώς διαχρονικά οι σχεδιασμοί της συνδέονται με τον στρατηγικό έλεγχο της περιοχής μέσω της Κύπρου.

Για την ελληνική πλευρά, θεωρούμε δε και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λύση με εγγυήσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Τα θέματα της ασφάλειας μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς εγγυήσεις. Ειδικά μετά τα όσα βιώσαμε. Ιδιαίτερα όταν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασφάλεια μπορεί να διασφαλισθεί μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη, κάτω από το Κεφάλαιο VII του Χάρτη. Με την ανάπτυξη σε πρώτη φάση, μεταβατικά, μιας ειρηνευτικής δύναμης, στην οποία μπορούν να μετέχουν αποσπάσματα από κράτη-μέλη της Ε.Ε.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: