Κλείδωσε η συμφωνία με τους θεσμούς και παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά των Θεσμών δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ή σχόλιο μέχρι της στιγμής.

“Υπάρχει λευκός καπνός. Η συμφωνία κλείδωσε” ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς στις 8.35 το πρωί σήμερα. Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα “κόκκινα δάνεια” και την απελευθέρωση της αγορά της ενέργειας.

Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνιες συζητήσεις που διήρκησαν σχεδόν 22 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα δάνεια» και την απελευθέρωση της αγορά της ενέργειας. Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι είναι:

Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Οι δύο πλευρές φέρονται να “βλέπουν” ύφεση με συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2016 κατά 0,5%, επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους και ανάπτυξη 2,3% το 2017.

Πηγές από την πλευρά της κυβέρνησης έλεγαν τα ξημερώματα ότι κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο δεν θα ληφθεί το 2015 και το 2016 για να επιτευχθούν οι στόχοι που “κλείδωσαν” μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και πως για τα επόμενα έτη οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: