Ολάντ και Μέρκελ επιχειρούν συνεννόηση για τη μεταναστευτική κρίση: 800 χιλ. αιτήσεις για άσυλο




Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επιχειρήσουν σήμερα Δευτέρα από το Βερολίνο “να δώσουν μια νέα ώθηση” στην ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδι η γαλλική προεδρία.

Οι  δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συναντηθούν σήμερα αργά το απόγευμα στην καγκελαρία όπου θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία αλλά και το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Αργότερα θα έχουν μια συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

“Πρέπει να ξαναδώσουμε ώθηση ώστε αυτό που αποφασίστηκε (στα τέλη Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) να τεθεί σε εφαρμογή και να ανοιχθούν νέες προοπτικές” ανέφεραν γαλλικές πηγές. “Η κατάσταση δεν ρυθμίζεται” και οι αποφάσεις που έλαβαν οι Βρυξέλλες “δεν είναι αρκετές, δεν είναι γρήγορες και δεν είναι στο ύψος” τον περιστάσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ αναμένεται ότι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την πρόθεση των χωρών τους να εμβαθύνουν στην εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου και “να θέσουν σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική” για το θέμα αυτό. Στις προτεραιότητές τους βρίσκεται η σύνταξη ενός κοινού καταλόγου με τις λεγόμενες “ασφαλείς χώρες”. Μέχρι τώρα οι λίστες αυτές συντάσσονται από κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και έχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά τις Βαλκανικές χώρες. Οι μετανάστες που προέρχονται από τις αποκαλούμενες “ασφαλείς χώρες” δεν θεωρούνται εκ των προτέρων ως υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου.

Ένα άλλο ζήτημα είναι επίσης η επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα, θέτοντας μια καταληκτική ημερομηνία για αυτό “για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του έτους”, συνέχισε η ίδια πηγή. “Όσο δεν έχουμε κέντρα φιλοξενίας, επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών που θα αποτρέψει νέες αφίξεις και (όσο δεν έχουμε) μια αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, τίποτα δεν θα γίνει”, κατέληξε.

Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 4.400 μετανάστες στη Μεσόγειο ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία έχουν φτάσει σε ιταλικά λιμάνια από τις αρχές του έτους.  Η Γερμανία εκτιμά ότι θα δεχτεί έως και 800.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μέσα στο 2015.

Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ ζητεί από την ΕΕ μια νέα πολιτική χορήγησης ασύλου

Η πολιτική της χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενοποιηθεί και να ενισχυθεί και οι πρόσφυγες να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο μεταξύ των χωρών, γράφουν σήμερα σε άρθρο τους ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός του, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

¨Η αντίδραση που υπήρξε μέχρι τώρα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων που η Ευρώπη πρέπει να έχει απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό”, γράφουν οι δύο ισχυροί άνδρες του κόμματος SPD στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Κάνοντας λόγο για ένα “χρέος γενεών”, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εκτιμούν πως “μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη είναι απαραίτητη”. Η Γερμανία εμφανίζεται να πλημμυρίζει από την άφιξη στη χώρα ενός χωρίς προηγούμενο αριθμού προσφύγων, καθώς τα αιτήματα ασύλου προβλέπεται να φθάσουν τις 800.000 το 2015, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Όταν, στις 19 Αυγούστου, αποκαλύφθηκε αυτή η πρόβλεψη, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε την ΕΕ ότι “αποτυγχάνει αξιοθρήνητα”, ενώ ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “ενεργήσει εναντίον των χωρών-μελών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους”.

“Μια κατάσταση στην οποία, όπως είναι η περίπτωση σήμερα, μόνο ορισμένες χώρες-μέλη φέρουν την πλήρη ευθύνη είναι εξίσου μη διαχειρίσιμη με ένα σύστημα που θα επιβάρυνε μονόπλευρα εκείνες τις χώρες που από τύχη αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, επέμειναν εκ νέου σήμερα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Οι δύο υπουργοί ζητούν να δημιουργηθεί ένας “ευρωπαϊκός κώδικας ασύλου”, που θα εγγυάται το ίδιο καθεστώς ασύλου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα αυτό “καινούρια και πιο φιλόδοξη”.

Ενώ η Γερμανία δέχεται έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις χώρες των Βαλκανίων, που θεωρούνται στο εξής πιο σίγουρες, οι δύο υπουργοί επιθυμούν επίσης όσοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι δικαιούνται άσυλο “να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους”, από τις οποίες απαιτούν μεγαλύτερη συνεργασία.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ (Φ.Γ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: