Μια συμφωνία Ελλάδας-δανειστών μπορεί να αντιστρέψει άμεσα το οικονομικό κλίμα




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων της εντός του Αυγούστου, δύναται να αντιστρέψει άμεσα το οικονομικό κλίμα ελαττώνοντας- ή ακόμη και εκμηδενίζοντας- σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις επιπτώσεις επί της ιδιωτικής καταναλώσεως, αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Επισημαίνεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επηρεασθεί αρνητικά από τη μετάταξη σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή (ΦΠΑ) ενός εκτεταμένου φάσματος προϊόντων και αγαθών. «Εξακολουθεί, ωστόσο, να ευνοείται από τη διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος και των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, στηρίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του λιανικού εμπορίου στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, παρατηρείται μία σημαντικά βελτιωμένη εικόνα, καθώς ο όγκος των λιανικών πωλήσεων εκτός καυσίμων, αυξήθηκε κατά 1,4%, σε ετήσια βάση, έναντι μειώσεως, κατά 3,0% στο πρώτο πεντάμηνο του 2014.

Οι αναλυτές της Alpha Bank κρίνουν ωστόσο ότι η θετική αυτή πορεία βρίσκεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου του λιανικού εμπορίου και των καταναλωτών, και επισημαίνουν ότι η φθίνουσα πορεία των δεικτών αυτών επιταχύνθηκε τον Ιούλιο.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι η συγκέντρωση του κλάδου του λιανεμπορίου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, (δηλαδή να ενώνονται μικρές επιχειρήσεις, ή να συγχωνεύονται από άλλες μεγαλύτερες), σε συνδυασμό µε τις επενδύσεις στην οργανική ανάπτυξη και τις συνέργειες µε μικρότερες περιφερειακές αλυσίδες, «δίδει τη δυνατότητα για την επίτευξη σημαντικών οικονομιών κλίμακας που θωρακίζουν τον κλάδο του λιανικού εμπορίου».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσεως των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου- στην προσπάθεια των νοικοκυριών να προσαρμόσουν την «αγοραστική ισχύ» των χρημάτων τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς με εκείνα που κρατούν σε φυσική μορφή, δηλαδή σε μετρητά στα σπίτια τους – «συνιστά μια θετική εξέλιξη για τη δυναμική του λιανικού εμπορίου στο προσεχές μέλλον».

Οι πληρωμές λιανικής χωρίς μετρητά παρέμεναν έως τώρα στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε σχέση µε το µέσο όρο της Ευρωζώνης, αναφέρει η εβδομαδιαία ενημερωτική έκθεση της Τράπεζας. Θεωρεί ότι η επέκταση, μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, «πιο αποτελεσματικών και ασφαλών τρόπων πληρωμής στο λιανεμπόριο, αναμένεται να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την καταναλωτική εμπιστοσύνη και να μειώσει σημαντικά το κόστος των επιχειρήσεων του κλάδου για την ασφάλεια και αναγνώριση πλαστότητας των μετρητών καθώς και το κόστος χρηματαποστολών».

Επισημαίνεται ακόμα ότι η χρήση καρτών θα υποστηρίξει σημαντικά την προσπάθεια περιστολής της φοροδιαφυγής.

Εν τω μεταξύ, νέα υποχώρηση του εποχικά προσαρμοσμένου ποσοστού ανεργίας σημειώθηκε τον Μάιο του 2015 στο 25% του εργατικού δυναμικού, έναντι 25,6% τον προηγούμενο μήνα. Κατά τους αναλυτές της τράπεζας, η μείωση αυτή οφείλεται στην ενίσχυση της απασχολήσεως, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στην πρώιμη έναρξη της τουριστικής περιόδου (Πάσχα 12.4.2015).

Σημειώνεται ακόμα ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε μεταξύ Μαΐου 2014 και Μαΐου 2015 κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από 27% σε 25%. Στην χρονική αυτή περίοδο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 98,8 χιλιάδες.

Στο Δελτίο της Τράπεζας αναφέρονται ακόμα τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή ροή μισθωτής απασχόλησης αυξήθηκε αισθητά στο πρώτο εξάμηνο 2015, καθώς οι προσλήψεις μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα υπερέβησαν τις αναχωρήσεις κατά 203,1 χιλ. άτομα, έναντι των 176,3 χιλ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η θετική αυτή εξέλιξη, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha, αποδίδεται στην αύξηση των προσλήψεων κατά 140,7 χιλ. άτομα στο πρώτο εξάμηνο 2015, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014, αύξηση που υπερκάλυψε την άνοδο των αποχωρήσεων (113,9 χιλ.) που σημειώθηκαν στο ίδιο διάστημα.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ήταν οριακή η συμβολή του Ιουνίου 2015 στη συνολική μισθωτή απασχόληση, αφού το ισοζύγιο των προσλήψεων διαμορφώθηκε σε +8,6 χιλ. έναντι +15,4 χιλ. τον Ιούνιο 2014 σημειώνοντας μείωση κατά 6,7 χιλ. άτομα έναντι του Ιουνίου 2014.

Πάντως, παρατηρείται ότι ο Ιούνιος 2015 είναι ο πέμπτος κατά σειρά μήνας που εμφανίζει θετική- έστω και μικρή-καθαρή ροή απασχόλησης, αφού στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 το ισοζύγιο των προσλήψεων ήταν αρνητικό.

Ευνοϊκή εξέλιξη, τέλος, επισημαίνεται ότι αποτελεί για τον Ιούνιο του 2015 η αύξηση κατά 16,6 χιλ. νέων θέσεων εργασίας για τους νέους, 15-24 ετών (πρώτο εξάμηνο 2014: +16,1 χιλ.), ενώ αρνητική εξέλιξη κρίνεται η καθαρή μείωση της απασχόλησης στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών κατά 8,7 χιλ. -που θεωρείται η πιο παραγωγική- έναντι μείωσης κατά 4,4 χιλ. στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΓΒΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: