Λευκός Οίκος: Σκοτώθηκε ο υπαρχηγός του ISIS στη Μοσούλη – Αέριο μουστάρδας εναντίον των Κούρδων




Ο δεύτερος στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε την Τρίτη κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ, σε αμερικανική αεροπορική επίθεση, ανακοίνωσε χθες το βράδι ο Λευκός Οίκος. Ο Φάντιλ Άχμαντ αλ Χαγιάλι, που ήταν γνωστότερος με το όνομα Χάτζι Μουτάζ, σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε ένα όχημα μαζί με ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

“Ο Φάντιλ Άχμαντ αλ Χαγιάλι, γνωστός και ως Χάτζι Μουτάζ (…) σκοτώθηκε από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στις 18 Αυγούστου (…) κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ μαζί με έναν υπεύθυνο για την επικοινωνία (των τζιχαντιστών), τον Άμπου Αμπντάλα” ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Νεντ Πράις.

Ο αλ Χαγιάλι ήταν ο βασικός συντονιστής της οργάνωσης για θέματα μεταφοράς όπλων, εκρηκτικών, οχημάτων και προσώπων μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ. Ήταν επίσης υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του ΙΚ στο Ιράκ τα τελευταία δύο χρόνια, μεταξύ των οποίων και η επιχείρηση για την κατάληψη της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014.

Ίχνη από αέριο μουστάρδας βρέθηκαν σε θραύσματα από οβίδες που εκτόξευσαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ εναντίον των Κούρδων του Ιράκ

Θραύσματα από όλμους που εκτόξευσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ στις αρχές του μήνα βρέθηκαν θετικά στο αέριο της μουστάρδας όταν εξετάστηκαν από τον αμερικανικό στρατό επί του πεδίου, ανέφερε χθες ένας Αμερικανός ταξίαρχος των Πεζοναυτών.

Ο Κέβιν Κίλια, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών, δήλωσε ότι το τεστ αυτό δεν αποτελεί οριστική απόδειξη ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Τα θραύσματα θα υποβληθούν και σε άλλες εξετάσεις ώστε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του αερίου μουστάρδας.

Σύμφωνα με τον Κίλια, οι οβίδες όλμων εκτοξεύτηκαν εναντίον θέσεων των Κούρδων Πεσμεργκά κοντά στην πόλη Μαχμούρ του Ιράκ στις 11 Αυγούστου. Τα θραύσματα συγκεντρώθηκαν από τους Κούρδους και παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

“Καταφέραμε να πάρουμε θραύσματα από ορισμένες οβίδες και να κάνουμε μια πρόχειρη εξέταση (…) σε αυτά τα θραύσματα που έδειξε την παρουσία θειούχου υπερίτη, ουσίας που είναι γνωστή ως αέριο της μουστάρδας” είπε ο ταξίαρχος. Ο Κίλια διευκρίνισε ότι το αέριο της μουστάρδας θεωρείται χημικός παράγοντας πρώτης τάξης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ελάχιστες άλλες χρήσεις πέραν του χημικού πολέμου.

Ο ταξίαρχος είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες ώστε να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες από τα τεστ που γίνονται στα θραύσματα αυτά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, Sputnik -Έντγκαρταουν, Ουάσιγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: