Η Γερμανία και η Ευρώπη, γενικότερα, χρειάζονται τη λήψη νέων μέτρων για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς η ροή μεταναστών αυξάνεται, με τον αριθμό των αυτών που θα φτάσουν στη Γερμανία, μέχρι το τέλος του έτους, να υπολογίζονται σε 800.000, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Ο αριθμός των μεταναστών που θα φτάσουν στη Γερμανία είναι τετραπλάσιος από πέρυσι και αντιπροσωπεύει περίπου το 43% όλων των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια μείζονα πρόκληση, ακόμη και για μια καλά οργανωμένη και πλούσια χώρα όπως η Γερμανία. Πρέπει να λάβουμε εθνικά μέτρα, αλλά και μέτρα σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο ντε Μεζιέρ.

Σύμφωνα με το υπουργό, περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες έφθασαν στη Γερμανία τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο υπολογίζονται σε 90-100.00. Ο ντε Μεζιέρ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ αυτών που χρήζουν πράγματι βοήθειας και αυτών που δεν χρειάζονται προστασία.

«Όσον αφορά τα εθνικά μέτρα, αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση, που είναι η παροχή αξιοπρεπούς καταλύματος. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν από τις σκηνές και να τους βρούμε στέγη γιατί ο χειμώνας πλησιάζει. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία», υπογράμμισε ο υπουργός προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ακόμη και μια πολύ πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μπορεί να έχει προβλήματα στη διαχείριση μιας τόσο μεγάλης μεταναστευτικής ροής».

Την προηγούμενη εβδομάδα Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε ποσό ύψους 1,5 εκ. ευρώ στην Σερβία και την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ η Γερμανία χορήγησε, επιπλέον, 1 εκ. ευρώ για στις δύο βαλκανικές χώρες.

Παράλληλα η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα υιοθετήσει τροποποιήσεις στην εθνική της νομοθεσία μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για την υποδοχή προσφύγων.

Η πλειοψηφία των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη προέρχονται από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και από τα Δυτικά Βαλκάνια, αν και έχει προταθεί η μείωση του αριθμού των χορηγήσεων ασύλου σε μετανάστες που προέρχονται από την τελευταία, αυτή, περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (ΑΓ), Sputnik

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: