Εγγυήσεις από την Τουρκία απαιτούν οι Τουρκοκύπριοι, μεσοβέζικη η θέση Ακιντζί για το περιουσιακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Για φόρμουλα στο θέμα των εγγυήσεων στην οποία θα έχουν λόγο Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία κάνει λόγο η τουρκική πλευρά, η οποία υπενθυμίζει πως το κεφάλαιο αυτό όσο και το εδαφικό θα συζητηθούν στο τέλος. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως το θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα, έστω και παρασκηνιακά.

Είναι σαφές, όπως υποδεικνύουν ενημερωμένες πηγές, ότι γίνονται επαφές, σκέψεις και παρουσιάζονται ιδέες στο παρασκήνιο, εντός και εκτός Κύπρου. Για τις τουρκικές προθέσεις στο ζήτημα τούτο, αποκαλυπτική είναι η λεγόμενη υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Εμινέ Τσολάκ, η οποία τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν στην Άγκυρα για επαφές. Σε συνέντευξη της στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», η κ. Τσολάκ είπε πως ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι Τουρκοκύπριοι μέχρι τώρα αισθάνονται ασφαλείς στο νησί είναι η Τουρκία. Υποστήριξε δε πως η πλειοψηφία του «λαού» επιθυμεί τη συνέχιση του εγγυητικού ρόλου της Τουρκίας ενώ, όπως είπε, η ε/κ πλευρά ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό από τον εγγυητικό ρόλο της Τουρκίας. «Χρειάζεται μια εξισορροπητική φόρμουλα για αυτές τις ανησυχίες. Αυτό για μένα είναι εφικτό αλλά η Ε.Ε. ή κάποιοι άλλοι εγγυητικοί μηχανισμοί δεν θα μπορέσουν να δώσουν την ίδια εμπιστοσύνη στους Τ/κ. Κατά συνέπεια νομίζω πως στην τελική λύση θα υπάρχει μια ειδική θέση της Τουρκίας», είπε συνεχίζοντας με εξής: Στο θέμα αυτό δεν είναι μόνο οι Ε/Κ και οι Τ/Κ και «η φόρμουλα θα διαμορφωθεί με το δικαίωμα λόγου των εγγυητριών δυνάμεων, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας».

Η τοποθέτηση αυτή, αν και δεν τέθηκε στις διαπραγματεύσεις, είναι σαφές πως επιβεβαιώνει τις διαφωνίες που υπάρχουν στο κεφάλαιο της ασφάλειας. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για διαφοροποίηση της στάσης της, αλλά επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων και του ρόλου των δυνάμεων αυτών στο νησί. Έστω κι εάν υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις από το υφιστάμενο σύστημα. Στην αντίπερα όχθη, η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν αποδέχεται εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων. Το τοπίο πάντως του διαπραγματευτικού σκηνικού παραμένει το ίδιο. Υπάρχουν, δηλαδή, συγκλίσεις, καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο, δεν θεωρείται πως είμαστε κοντά σε συμφωνία. Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά ζητήματα. Χθες πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων και ασχολήθηκαν με το περιουσιακό. Αυτή την εβδομάδα οι συναντήσεις ήταν καθημερινές και πολύωρες. Τη Δευτέρα θα συναντηθούν, στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στόχος είναι η προετοιμασία της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.

ΑΚΙΝΤΖΙ: «Κερνάτε καφέ στους Ε/Κύπριους» – Ανησυχία για επισκέψεις ιδιοκτητών στα κατεχόμενα

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί δήλωσε πως δεν είναι σωστό Ελληνοκύπριοι να κτυπούν τις πόρτες Τουρκοκυπρίων, κρατώντας στα χέρια τους τους τίτλους ιδιοκτησίας των οικιών τους. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον Τύπο ότι μερικοί Ελληνοκύπριοι «χτυπούν τις πόρτες των πολιτών της ‘’ΤΔΒΚ’’ και τους ενοχλούν σχετικά με τις περιουσίες τους», ο Ακιντζί επανέλαβε ότι «οι περιουσιακές διενέξεις θα μπορούσαν να λυθούν στη βάση διαφόρων κριτηρίων μέσω μιας δικοινοτικής επιτροπής περιουσιών».

«Εάν αυτές οι ειδήσεις αληθεύουν και τα άτομα παρενοχλούν τους σημερινούς χρήστες και ‘’ιδιοκτήτες’’ των εν λόγω περιουσιών, τότε αυτές δεν είναι ορθές πράξεις. Οι περιουσιακές διενέξεις δεν θα λυθούν με τον τρόπο αυτό» τόνισε. Είπε πως «το γεγονός ότι το ατομικό δικαίωμα στις περιουσίες τυγχάνει σεβασμού, δεν σημαίνει ότι τα άτομα μπορούν να πηγαίνουν και να χτυπούν τις πόρτες του κόσμου και να διευθετούν τα θέματα μόνοι τους».

Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Περιουσιών θα αποφασίζει πώς να διευθετήσουν «την διένεξη με βάση τα κριτήρια που θα καθοριστούν στη συμφωνία λύσης». Ο Ακιντζί επίσης υπενθύμισε ότι η λύση που θα επιτευχθεί θα έχει διζωνικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι οι περισσότερες υποθέσεις περιουσιών θα διευθετηθούν με την μέθοδο της αποζημίωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πώς οι πολίτες της ‘’ΤΔΒΚ’’ θα πρέπει να απαντήσουν στους Ελληνοκυπρίους «που χτυπούν τις πόρτες τους», ο κ. Ακιντζί είπε ότι «αυτός δεν είναι ο λόγος για κακομεταχείριση των ανθρώπων».

Ο κ. Ακιντζί υπέδειξε ότι «τα σημεία διέλευσης παραμένουν ανοικτά εδώ και 12 χρόνια και πώς δεν σημειώθηκαν μεγάλα επεισόδια από μέλη των δύο κοινοτήτων με εξαίρεση μερικών μικρών μεμονωμένων επεισοδίων κατά την περίοδο αυτή. «Τι συμβαίνει εάν κάποιος έλθει στο σπίτι σου και χτυπήσει την πόρτα σου; Τον προσκαλείς, του ψήνεις καφέ, μιλάς μαζί του και μετά τον κατευοδώνεις με ευγένεια. Αυτό θα πρέπει να κάνεις», είπε.

Εξάλλου, η λεγόμενη ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Εμινέ Τσολάκ, δήλωσε πως στο θέμα της ιδιοκτησίας οι πλευρές συμφωνούν σε ορισμένες γενικές αρχές και σε κριτήρια τόνισε ότι στο θέμα αυτό το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διαφωτίσουν και τις δυο πλευρές. Η Τσολάκ επεσήμανε ότι το θέμα αυτό «θα συζητηθεί με μεγαλύτερες λεπτομέρειες κατά τις συνομιλίες των ηγετών.

«ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ»

«ΣΤΟΧΟΣ η ένωση στον ηλεκτρισμό το 2016», δήλωσε ο διευθυντής της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού των κατεχομένων Μεχμέτ Σαλίχ Γκιουρκάν, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν». Ανέφερε ότι οι εργασίες για «τη σύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ βορρά και νότου»- κατά την έκφρασή του – συνεχίζονται ενώ οι εργασίες στην κατεχόμενη Μια Μηλιά αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: