Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στην Τουρκία: Εξι νεκροί και οκτώ τραυματίες σε νέα βίαια επεισόδια




Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή σε νέα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε Κούρδους αυτονομιστές και Τούρκους στρατιώτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και στον τουρκικό στρατό.

Μάχες ανάμεσα στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τον τουρκικό στρατό διεξάγονται σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο μήνα. Το PKK πλήττει στρατιωτικούς στόχους αφότου η Άγκυρα ξανάρχισε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί έναν «συγχρονισμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η Άγκυρα λέει ότι η στρατιωτική της εκστρατεία είναι σχεδιασμένη για να πληγεί παράλληλα η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη γειτονική βόρεια Συρία. Πάντως μέχρι τώρα επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις εναντίον του PKK, γεγονός που εγείρει υποψίες, ιδίως στους μειονοτικούς, ότι ο βασικός στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την πραγμάτωση των εδαφικών φιλοδοξιών των Κούρδων μάλλον, παρά να συντρίψει τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν την παραμονή της 31ης επετείου από τις πρώτες επιθέσεις που είχε εξαπολύσει το PKK. Η οργάνωση, την οποία η Άγκυρα, η Ουάσινγκτον και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τρομοκρατική, είχε αρχίσει έναν ανταρτοπόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή 40.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μειονοτικών. Η κλιμάκωση της βίας ανέστειλε ουσιαστικά την ειρηνευτική διαδικασία.

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν —ο ένας βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση— στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι όταν αντάρτες του PKK άνοιξαν πυρ με τουφέκια μεγάλου βεληνεκούς και με εκτοξευτήρες ρουκετών, όπως ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας είχαν κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς στις τάξεις του στρατού.

Στην ανατολική επαρχία Μπινγκιόλ ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν μια νάρκη κατά προσωπικού που είχαν τοποθετήσει οι αυτονομιστές αντάρτες πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της. Δύο αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν σε εκκαθαριστική επιχείρηση που ακολούθησε την επίθεση.

Σε άλλο επεισόδιο, νεαροί που φέρονται ότι συνδέονται με το PKK άνοιξαν πυρ με καραμπίνες εναντίον οχήματος της αστυνομίας στην πόλη Νουζαϊμπίν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, νωρίς χθες το πρωί, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς, δήλωσαν πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τουρκικά μαχητικά σφυροκόπησαν 17 στόχους στη Χακάρι, μια παραμεθόρια επαρχία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του PKK, ενώ η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση με στόχο ένα αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην επαρχία Ριζέ της βορειοανατολικής Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον του PKK δεν είναι κάτι προσωρινό, ότι θα συνεχιστούν.

«Αυτοί που τους υποστηρίζουν και αυτοί που τους καθοδηγούν θα νικηθούν αργά ή γρήγορα», είπε ο Ερντογάν στην πόλη Γκιουνεϊσού, με τη σύζυγό του στο πλευρό του. «Τολμούν να νομίζουν ότι είναι ισχυροί», αλλά «είναι καταδικασμένοι να πέσουν». «Υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις πίσω τους, αλλά πίσω μας έχουμε τον Αλλάχ (…) και το λαό», πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας συνέλαβαν πάνω από 2.000 ανθρώπους στο πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον του PKK και του ΙΚ τον περασμένο μήνα. Χθες Παρασκευή η αστυνομία εξαπέλυσε εφόδους και συνέλαβε τουλάχιστον 34 πρόσωπα, ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Yeni Şafak.

Μπ.Γ., REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: