Βάρος τώρα στους τεχνοκράτες: Ραμαζάνι και επέτειος της εισβολής ρίχνουν τις στροφές των διαπραγματεύσεων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενόψει και του Ραμαζανιού, που αρχίζει αύριο Τετάρτη, αλλά και της επετείου της τουρκικής εισβολής οι συζητήσεις στο Κυπριακό θα  παγώσουν για μερικές ημέρες ενώ όπως πληροφορούμαστε βάρος θα δοθεί, στα ενδιάμεσα, στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές.

Οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί,  θα επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, για να συνεχίσουν επί των βασικών πτυχών ενώ θα προετοιμάσουν και τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 29 Ιουλίου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αυτή την εβδομάδα θα συνέλθουν οι ομάδες εργασίας για το περιουσιακό και την οικονομία ενώ στις αρχές της επόμενης θα συνεδριάσει αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανθρωπιστικών θεμάτων. Η προσπάθεια που καταβάλλεται σε αυτή τη φάση είναι να ξεκαθαριστούν οι εκατέρωθεν θέσεις σε μια σειρά ζητήματα ενώ επιχειρείται η καταγραφή συγκλίσεων. Είναι δε προφανές πως διευρύνεται η ατζέντα των συζητήσεων καθώς από την τελευταία συνάντηση, Αναστασιάδη και Ακιντζί, τέθηκαν και οι πτυχές της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους επιδιώκουν να δημιουργηθεί «κεκτημένο» στις διαπραγματεύσεις με την αύξηση των συγκλίσεων, με στόχο να υπάρξει «σημαντικό υλικό» μέχρι το φθινόπωρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, για να ενημερώσει το Σώμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει στα μέλη του Εθνικού όλα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια τόσο των δικών του συναντήσεων με τον Μουσταφά Ακιντζί όσο και σε αυτές των δυο διαπραγματευτών, αλλά και των ομάδων εργασίας/τεχνικών επιτροπών, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται επίσης να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στην ΚΥΠ σε σχέση και με την παραίτηση του Διευθυντή της υπηρεσίας.

ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ 1.000 ΕΠΟΙΚΟΙ

Τη στήριξη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη εξασφάλισε το αίτημα του Μουφτή των Τ/κ Ταλίπ Αταλάι, όπως αυτό διαβιβάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`, για ειδική προσκυνηματική επίσκεψη 1.000 πιστών τουρκικής καταγωγής στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, με αφορμή το μπαϊράμι, την μουσουλμανική θρησκευτική εορτή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για το Κυπριακό, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας, το αίτημα κατατέθηκε στην συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της 8ης Ιουλίου.

«Η διέλευση 1.000 πιστών τουρκικής καταγωγής, που ζουν στην Κύπρο, θα διενεργηθεί υπό την ηγεσία και οργάνωση του Γραφείου του Μουφτή της Κύπρου, με τη διευκόλυνση του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο» προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο. Συμπληρώνεται ότι η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί συντόμως, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2014, ο Μουφτής πραγματοποίησε δύο παρόμοιες προσκυνηματικές επισκέψεις στο τέμενος της Λάρνακας, με την πλήρη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και τον συντονισμό του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο. Τέλος αναφέρεται ότι η ειδική προσκυνηματική επίσκεψη του Ιουλίου του 2014 είχε τη σύμφωνη γνώμη των δύο ηγετών της Κύπρου.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ: Πολλές συγκλίσεις και αποκλίσεις – Δημοσίευμα στην Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις

Στοιχεία από τα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Το δημοσίευμα αφορά συγκλίσεις και αποκλίσεις. Ελληνοκυπριακή πηγή, ενώπιον της οποίας θέσαμε το δημοσίευμα αναφέρει πως τα περισσότερα που παρουσιάζονται στο σχετικό ρεπορτάζ δεν είναι ακριβή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που τιτλοφορείται «Στην Κύπρο υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις» τιτλοφορείται (ανταπόκριση του Omer Bilge) από τα κατεχόμενα αναφέρεται πως «είναι γνωστό ότι στις διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται εδώ και τρεις μήνες μεταξύ του Ε/Κ ηγέτη Αναστασιάδη και του Τ/Κ ηγέτη, Ακιντζί, υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις, οι οποίες, όμως λόγω της απόφασης για μυστικότητα, δεν έχουν ανακοινωθεί στην κοινή γνώμη.  Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει πως «σε γενικές γραμμές, όμως, είναι γνωστό σε ποια θέματα (ιδιοκτησιακό, Ε.Ε., διοίκηση και οικονομία) οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει σε σημαντικές συμφωνίες».

Αναλυτικότερα η ανταπόκριση καταγράφει τα εξής σε σχέση με τις συζητήσεις: – Το κοινοβούλιο θα αποτελείται από δυο τμήματα. Την άνω πτέρυγα θα την μοιράζονται κατά το ήμισι Ε/κ και Τ/κ, ενώ η κάτω πτέρυγα θα απαρτίζεται από 30% Τ/κ και 70% Ε/κ.  – Οι επιμένουν στο χιαστί σύστημα ψηφοφορίας για τις εκλογές των ηγετών και των δυο κοινοτήτων και στο εκ περιτροπής προεδρικό σύστημα. Ενώ οι Ε/κ δεν βλέπουν θερμά την πρόταση περί απόδοσης 4 ελευθεριών ( ελεύθερη είσοδος, διακίνηση, επενδύσεις, εγκατάσταση) στους Τούρκους πολίτες. – Το Ανώτατο Δικαστήριο θα απαρτίζεται από 4 Ε/κ και 4 Τ/κ .

Σε περίπτωση διαφωνίας θα ψηφίζει μια ξένη χώρα που έχει δικαίωμα ψήφου. – Την εφαρμογή της λύσης θα ελέγξει και εγγυηθεί ένα ιδιωτικό συμβούλιο που θα συστήσει η Ε.Ε.  – Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχεται τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων πριν το 1974. Για να υπερκερασθεί το ζήτημα, συζητείται σε ποιο βαθμό θα εφαρμοσθούν οι διαδικασίες της παράδοσης, αποζημίωσης και ανταλλαγής. – Μετά την εξασφάλιση της προόδου στα εσωτερικά ζητήματα του Κυπριακού, θα διοργανωθεί διεθνής διάσκεψη από Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία στο ζήτημα των εγγυητριών δυνάμεων (τον ερχόμενο Νοέμβριο).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: