Το “κερασάκι” στην τούρτα των τραπεζιτών: Ρευστότητα 1 δισ. ευρώ έως τη Δευτέρα




 Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, ενώ σταθερά στα 60 ευρώ θα παραμείνει το όριο ανάληψης απο τα ΑΤΜ το Σαββατοκύριακο.

Όπως πρόσθεσε τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τη Δευτέρα και από εκεί και πέρα η ενίσχυση ή όχι της ρευστότητας θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη για το τραπεζικό σύστημα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Από την πλευρά των τραπεζών, συμεμτείχαν

  • Από την Εθνική Τράπεζα, Λούκα Κατσέλη (πρόεδρος) και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (διευθύνων σύμβουλος)
  • Από τη Eurobank, Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος) και Φωκίων Καραβίας (διευθύνων σύμβουλος)
  • Από την Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος) και Δημήτρης Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος)
  • Από την Τράπεζα Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)
  • Από την Τράπεζα Αττικής, Ιωάννης Γαμβρίλης (πρόεδρος) και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)
  • Από την Τράπεζα της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος (υποδιοικητής)
  • Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Χρήτσος Γκόρτσος (γενικός γραμματέας)

ΕΚΤ: Το «Ναι» θα διευκολύνει την απόφαση για ενίσχυση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά στόματος του αντιπροέδρου της, Βίκτορ Κονστάντσιο, έχει προειδοποιήσει ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα έθετε σε αβεβαιότητα την συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA, υπογραμμίζοντας ότι ένα «ναι» θα διευκόλυνε την απόφαση για οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί μέσω ELA τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή είναι «όχι», ο Βίκτορ Κονστάντσιο δήλωσε:
«Δεν μπορώ να απαντήσω εκ των προτέρων σε αυτό το ερώτημα. Θα είναι απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως το ΔΣ θα αναλύσει την όλη κατάσταση».

Επεσήμανε πάντως ότι ένα «ναι» θα διευκόλυνε την απόφαση για οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα και ότι το ευρωσύστημα και η ΕΚΤ διαθέτουν αρκετά εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην ευρωζώνη από την όποια εξέλιξη.

Παράλληλα, το στέλεχος της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι, δήλωσε ότι το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει την Δευτέρα για να συζητήσει το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η παροχή της έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: