Τεστ κοπώσεως από τον Άιντα – Ο ΟΗΕ ανεβάζει τους ρυθμούς, τριμερή Γιούνκερ- Αναστασιάδη- Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εντατικοποιούνται οι συζητήσεις στο Κυπριακό με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα να κρατά σφικτά τη διαδικασία ανεβάζοντας ρυθμούς και πήχη. Την ίδια ώρα, η εμπλοκή της Ε.Ε. εισέρχεται στην τελική της φάση.

Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί με τις ομάδες τους επεξεργάσθηκαν τα αποτελέσματα των συζητήσεων, που είχαν προχθές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί. Εξέτασαν λεπτομερώς κατά πόσο κάποιες θέσεις διαφοροποιούνται από το πεδίο των αποκλίσεων και πέρασε σε αυτό των συγκλίσεων. Αυτή η εργασία, που κράτησε χθες τέσσερις και πλέον ώρες, θα συνεχισθεί σήμερα και αύριο ενώ όπως συναφώς αναφέρεται οι συζητήσεις στο επίπεδο αυτό θα συνεχισθούν με πιο εντατικό τρόπο.

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτσιού, για το σκοπό αυτό ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει αποφασίσει να παρατείνει την παραμονή του μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα. Πηγή των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στο «Φ» ότι ο κ. Άιντα θα αναχωρήσει, όπως προγραμματίστηκε αύριο το απόγευμα, πλην όμως θα επιστρέψει στο νησί την Κυριακή για να παραμείνει όλη την ερχόμενη εβδομάδα στο νησί. Θα παραστεί ουσιαστικά σε όλες τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις των διαπραγματευτών, που θα είναι τέσσερις την ερχόμενη εβδομάδα και σε αυτή, ασφαλώς, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 10 Ιουλίου. Η εντατικοποίηση των συζητήσεων συνδέεται και με το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι προχωρούν γρήγορα, διανύουν απόσταση ενώ την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να έχουν όσο περισσότερο αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Ιουλίου, που η διαδικασία θα διακοπεί για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί βρισκόμενος στις Βρυξέλλες εξήγγειλε κοινή συνάντηση του ιδίου με τον Πρόεδρο της Κομισίον, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, είπε πως κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο ο κ. Γιούνκερ θα έχει κοινή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα επισκεφθεί και τα κατεχόμενα. Είπε πως «ο κ. Γιούνκερ θα έρθει και στο βορρά μετά το νότο και θα συναντηθούμε και οι τρεις μας” (ο κ. Γιούνκερ, ο ίδιος και ο Πρόεδρος. Αναστασιάδης)». Ο κ. Ακιντζί είπε πως η ΕΕ συμφωνεί να εργαστεί ώστε να υπάρξει μια λύση και η συμφωνία να αποτελεί πρωτογενές δίκαιο. Όπως μεταδίδεται από το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, βρήκαν φόρμουλα για το χαλούμι, και «θα την αναλάβουν τώρα οι διαπραγματευτές. Και θα βρουν λύση πριν την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ». Είπε ακόμη πως οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν με τη λύση «συστατικό της ΕΕ και έτσι η ΕΕ ετοιμάζεται να τους ενσωματώσει  στους θεσμούς». Πρόσθεσε ότι «μέσα στη διαδικασία αυτή θα μπουν σε ευρωπαϊκούς κανόνες οι τουρκοκυπριακοί `θεσμοί`».

Ο κ. Ακιντζί σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Στήριξη Ελλάδος, λύση του Κυπριακού – Παρέμβαση Νταβούτογλου στο ελληνικό ζήτημα

Ανοιγμα με στήριξη προς την Ελλάδα έκανε η Τουρκία διά του Νταβούτογλου και του υπουργού Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και να λυθεί το Κυπριακό.

Σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης στην γείτονα Ελλάδα. «Εμείς στο περιβάλλον μας θέλουμε να ζούμε μέσα σε ειρήνη και να βλέπουμε ισχυρές χώρες. Δεν είναι προς το συμφέρον μας οποιοσδήποτε γείτονάς μας να γίνεται αδύναμος. Με αυτή την λογική πραγματοποιήσαμε το συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα το 2011 ενώ η Ελλάδα ήταν σε οικονομική κρίση. Στην τελευταία μου επίσκεψη συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα. Του το είπα. Εμείς θέλουμε  η Ελλάδα να είναι ισχυρή. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι λίμνη ειρήνης. Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό. Γι αυτό και η Τουρκία θα προσεγγίσει θετικά την κάθε πρόταση για συνεργασία. Αλλά ασφαλώς αυτό δεν έγινε δυνατόν λόγω της εσωτερικής κατάστασης της Ελλάδας. Για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση η Ελλάδα θα κάνουμε ότι μπορούμε», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας ρωτήθηκε και για την πρόταση που υπέβαλε  ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP για ανάληψη του χρέους της Ελλάδας από την Τουρκία ή για άτοκο δάνειο ύψους 1,6 δις ευρώ. Ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί είπε ότι αν υπάρξει επίσημο αίτημα για βοήθεια, θα το αξιολογήσουν.

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥπΕξ της Ελλάδος, κ. Κοτζιά», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu και της TRT Turk.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ομόλογό του, μετά από αίτημα του τελευταίου, συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Επιπλέον, κατά την τηλεφωνική συνομιλία, έγινε λόγος και για τις επαφές του Έλληνα ΥπΕξ , κ. Κοτζιά, στα Βαλκάνια, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ΣΕΡΝΤΑΡ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την πορεία των διαπραγματεύσεων ζήτησε στα κατεχόμενα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι τα πολιτικά κόμματα δεν ενημερώθηκαν ούτε πριν αλλά ούτε και μετά την πρώτη συνάντηση για τα ουσιώδη ζητήματα χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «μεγάλη παράλειψη».

Αναφέροντας ότι γραπτή ενημέρωση αποστέλλεται στη ψευδοβουλή 15 μέρες μετά την κάθε συνάντηση, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται για το περιουσιακό και το εδαφικό και έχει ευαισθησίες. Είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να γίνονται συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες λόγω της τελευταίας δήλωσης του Αρχιεπισκόπου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: