Στην Κέρκυρα σε συνδιάσκεψη μίλησαν για το Κυπριακό οι διαπραγματευτές




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Περιουσιακό και τα κριτήρια του εδαφικού θα συζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, στην τελευταία τους συνάντηση πριν από τις διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρώτη συζήτηση επί των θεμάτων αυτών έχει ήδη γίνει, περισσότερο όμως στο επίπεδο των διαπραγματευτών και των ομάδων τους.

Αύριο Παρασκευή θα συναντηθούν εκ νέου οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, μετά από πολυήμερη διακοπή. Οι Μαυρογιάννης και Ναμί θα προετοιμάσουν τη συνάντηση που έχει ενόψει της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, την προσεχή Δευτέρα. Σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες οι Μαυρογιάννης και Ναμί βρέθηκαν στην Κέρκυρα συμμετέχοντας σε συνέδριο ( 16η Συνδιάσκεψη της Σύμης) και μίλησαν για το Κυπριακό και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Τους πλαισίωνε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Γιώργος Παπανδρέου, που είναι από τους διοργανωτές των συνδιασκέψεων αυτών.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία η ελληνοκυπριακή πλευρά παρακολουθεί από κοντά τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κινείται στη λογική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Την ίδια ώρα που δημόσια κάνει ανοίγματα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και διαφοροποιείται από τη διαχρονική ρητορική που υιοθετούσε η τουρκική πλευρά, σπεύδει διά της προβολής θέσεων του για πτυχές του Κυπριακού να ακυρώσει την «αλλαγή στάσης».

Τα όσα παρουσίασε ότι συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, καταθέτοντας και δημόσια θέσεις του, επιβεβαιώνονται από ενημερωμένες πηγές, οι οποίες ωστόσο σημειώνουν ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί. Υπάρχουν, σημείωναν οι ίδιες πηγές, συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί ήδη σε έγγραφα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου και οργανωμένων σύνολων Κερύνειας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, κληθείς να σχολιάσει τα όσα δηλώνει ο κ. Ακιντζί σε σχέση με τα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις είπε πως «οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Ακιντζί δεν σημαίνει ότι είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο τραπέζι υπάρχουν οι δικές μας προτάσεις και οι δικές τους προτάσεις. Είπε τι συζητείται, δεν είπε σε ότι καταλήξαμε». Είπε, επίσης, απευθυνόμενος και προς τους Κερυνιώτες είπε τα εξής: Οτιδήποτε συμφωνείται θα ανακοινώνεται. Θα ενημερώνω το λαό για να μην υπάρχει και παραπληροφόρηση, ούτε από τη μια ούτε και από  την άλλη πλευρά, εννοώ ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε όμως και από κάποιους οι οποίοι δεν θα ήθελαν να δουν ότι επιτέλους μπορεί να καταλήξουμε σε κάτι που είναι επιθυμητό, την επανένωση της πατρίδας μας». Όταν του αναφέρθηκε από τους δημοσιογράφους ότι ο κ. Ακιντζί μιλά για μόνιμες παρεκκλίσεις και για εγγυημένες πλειοψηφίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης  θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει βασικά τους Ιεράρχες για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Αυτή η ενημέρωση γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να δίνεται η εικόνα των όσων συζητούνται στο Κυπριακό στα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

ΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζο Κόνινγκ που φεύγει την Κυριακή από την Κύπρο είχε το πρωί ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, απαντώντας σε ερώτηση μετά το τέλος της συνάντησης ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα και πραγματική δέσμευση και από τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν την διαδικασία προς μια συνολική λύση του Κυπριακού.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Κοινή εκδήλωση στον Πύργο Οθέλλου – Προσκλήθηκαν Αναστασιάδης και Ακιντζί, επίσκεψη εκείνη την ημέρα τον Νετανιάχου στην Κύπρο

ΣΤΟΝ Πύργο του Οθέλλο στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κοινή εκδήλωση με τίτλο “Η Μουσική μας κάτω από το Φως του Φεγγαριού”, μια μουσική εκδήλωση από τη δικοινοτική ομάδα «Κυπρογένεια». Αυτό ανακοίνωσε η Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό που συστάθηκε πρόσφατα με στόχο να προβάλλει και να διευκολύνει την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συναυλία θα γίνει την Τρίτη 28 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στον Πύργο του Οθέλλο, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, και σε αυτή έχουν προσκληθεί για να παραβρεθούν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Σημειώνεται ότι από πλευράς της Κυβέρνησης δεν έχει ακόμη υπάρξει απάντηση στην πρόκληση καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ένα «τεχνικό πρόβλημα», καθώς την ίδια ημέρα θα επισκέπτεται την Κύπρο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, οι δύο ηγέτες θα παρευρεθούν στη μουσική εκδήλωση. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Μπουρτζιού σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι μετά την κοινή παρουσία των ηγετών σε θεατρική παράσταση στη Λεμεσό( Ριάλτο), αυτή τη φορά θα βρεθούν στον Πύργο του Οθέλλο στην Αμμόχωστου για την παράσταση “Κάτω από το φως του φεγγαριού”.

Σημειώνεται ότι η συναυλία στον κατεχόμενο Πύργο του Οθέλλου είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος είναι δωρεάν.  Τα μέλη της ελληνοκυπριακής πλευράς που απαρτίζουν την Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό είναι οι εξής: Ανδρούλα Βασιλείου, Γιάννης Τουμαζής, Αλεξάνδρα Γαλανού, Κώστας Κώστα, Πρόδρομος Προδρόμου, Νάντια Καραγιάννη, Παύλος Παρασκευάς και Στέλιος Γεωργιάδης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: