Συμβουλές FT σε Τσίπρα-Λαφαζάνη: Αστε την πικρόχολη διαμάχη πίσω σας, διαφορετικά…




Αναφερόμενοι στο κύριο άρθρο τους («Εμπιστοσύνη, εθνική ανάκαμψη και μεταρρύθμιση στην Ελλάδα») στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών οι Financial Times σχολιάζουν ότι τα δύο στρατόπεδα «κάνουν τους Μοντέγους και τους Καπουλέτους να μοιάζουν οι καλύτεροι φίλοι». Οι δύο πλευρές πρέπει άμεσα να αφήσουν πίσω τους την πικρόχολη διαμάχη των τελευταίων έξι μηνών, διότι αλλιώς το τρίτο πακέτο διάσωσης δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας, σημειώνουν.

Αναφορικά με τα σχέδια Λαφαζάνη και Βαρουφάκη η εφημερίδα σχολιάζει: «Σε ιδεολογική έμπνευση και ηλιθιότητα αυτά τα δύο σχέδια αξίζουν μια θέση κάπου μεταξύ του επαναστατικού ζήλου του Λένιν και των μπολσεβίκων το 1917 και των παλαβομάρων του Rufus T Firefly, ηγέτη του χρεοκοπημένου κράτους της Freedonia στην ταινία του 1933 ‘Σούπα Πάπιας’ των αδερφών Μαρξ».

Μπορεί τα σχέδια να μην τορπίλισαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά δημιουργούν την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε πάντα τον έλεγχο των Υπουργών του. Τώρα πρέπει να πείσει τους πιστωτές ότι θα κάνει σοβαρή προσπάθεια για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να συμφωνήσει. Και από πολλές απόψεις έχει ήδη διασχίσει τον Ρουβικώνα αποδεχόμενος ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, αναφέρεται.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει κουράγιο από το ότι η ειλικρινής προσπάθεια εφαρμογής των απαιτήσεων των πιστωτών θα φέρει απτές, πρακτικές ανταμοιβές, όπως η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ίσως ακόμα και τον Ιανουάριο του 2016 η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Επίσης η Κομισιόν σχεδιάζει να προκαταβάλει κονδύλια από τον προϋπολογισμό περιφερειακής βοήθειας και τέλος ο κ. Τσίπρας θα είναι σε ευνοϊκή θέση για να ζητήσει την εκτενή ελάφρυνση χρέους που σωστά το ΔΝΤ και άλλοι τονίζουν ότι είναι αναγκαία για την εθνική ανάκαμψη, σημειώνεται.

Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία άνευ προηγουμένου πρόκληση για το κύρος του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει η σημερινή ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα, με τίτλο «Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει νέα πρόκληση από τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική διάσωση». Θα συζητηθεί το σχέδιο του Έλληνα Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές μόλις υπογραφεί η νέα συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές, αναφέρεται.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης της Αριστερής Πλατφόρμας εγκατέλειψε τους όρκους ενότητας και μοιάζει να ετοιμάζεται για μια μονομαχία που θα μπορούσε να διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να στερήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τον κ. Τσίπρα, προστίθεται.

Σε σχόλια για τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού την Τετάρτη ο βρετανικός Τύπος στέκεται ιδίως στη δήλωση ετοιμότητας του κ. Τσίπρα για εκλογές εφόσον υποχρεωθεί από την εσωκομματική αντίσταση. «Δήλωσε έτοιμος για μάχη με τους αντάρτες για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Τους πέταξε το γάντι λέγοντάς τους να τον στηρίξουν ή να παραιτηθούν», σχολιάζει η Guardian.

Σημειώνεται επίσης η παρατήρηση του Πρωθυπουργού ότι το Grexit αποτελεί ακόμα ρίσκο, καθώς και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα οριστικοποιηθεί το Νοέμβριο. Το σχόλιο αυτό μαζί με τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επανέφεραν το ζήτημα στο προσκήνιο, σχολιάζουν οι Βρετανοί.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην έλλειψη αναφοράς του κ. Τσίπρα στο λεγόμενο Σχέδιο Β του τέως Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί παράλληλης ρευστότητας.

Σε υπεράσπιση του Σχεδίου Β του Βαρουφάκη, ο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ της Daily Telegraph σχολιάζει ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τελεί υπό διερεύνηση για πιθανή πράξη προδοσίας επειδή αποτόλμησε την «αμαρτία» σχεδιασμού ενός σχεδίου παράλληλης ρευστότητας σε ευρώ, το οποίο θα μπορούσε σε ακραίες συνθήκες να οδηγήσει στην επιστροφή στη δραχμή. «Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μια νομισματική ένωση που κρατιέται ενωμένη με τη δικαστική εξουσία, τον εξαναγκασμό και το φόβο μπορεί να έχει μέλλον», γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής. Όπως συμπληρώνει, η ποινικοποίηση της συζήτησης περί Grexit, παρά το ότι η πιθανότητα αυτή δεν έχει εκλείψει αποτελεί από πρακτική άποψη «σκέτη τρέλα». Εκτιμά ότι πρόκειται για προσπάθεια καταστροφής του κ. Βαρουφάκη, ώστε να μην επιστρέψει ως εκδικητική πολιτική δύναμη. Αναφέρει δε ότι το Σχέδιο Β, σχεδιασμένο αρχικά για να δημιουργήσει μία εναλλακτική πηγή ρευστότητας εντός ευρώ, είχε εξαρχής την έγκριση του Αλέξη Τσίπρα.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, εξάλλου, με τίτλο «Ο Γιάνης Βαρουφάκης λοιδορείται επειδή έκανε αυτό που έπρεπε να γίνει», ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της Κομισιόν Φιλίπ Λεγκρέν χαρακτηρίζει το σχέδιο του τέως Υπουργού «ευφυές, αν και ανορθόδοξο».

Σημειώνει ότι πολλοί ειδικοί και σχολιαστές, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, προειδοποιούσαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένη για ένα παράλληλο νόμισμα σε περίπτωση που κοβόταν η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη. Τώρα ο Βαρουφάκης γίνεται στόχος επιθέσεων ακριβώς επειδή είχε ένα τέτοιο σχέδιο, απορεί ο κ. Λεγκρέν, σχολιάζοντας ότι ελπίζει η βρετανική κυβέρνηση να έχει σχέδια για την αντιμετώπιση ενός Brexit, μιας πυρηνικής καταστροφής ή μιας πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τη μυστικότητα του σχεδίου που έχει προκαλέσει τις ενστάσεις, ο συντάκτης σχολιάζει ότι οι καιροί απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ανάλογα των συνθηκών και δικαιολογημένα.

Τέλος, η εφημερίδα Guardian σκιαγραφεί το προφίλ της «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι απέκτησε τη φήμη της σκληρής διαπραγματεύτριας στην Κύπρο, με τον καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Αλέξανδρο Αποστολίδη να λέει ότι η σχέση της Κύπρου με το ΔΝΤ έγινε ομαλότερη όταν η Ρουμάνα αξιωματούχος έφυγε. «Η τοποθέτησή της είναι ένα σημάδι του πώς θα αντιμετωπιστούν οι τράπεζες στην Ελλάδα. Δε θα αποδεχθεί ότι ήταν επαρκής η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίησή τους», προσθέτει ο Κύπριος καθηγητής.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος ΓκαβόςΛΟΝΔΙΝΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: