Συμφωνία, ρήγμα, “εξέγερση”, οι λέξεις στα ξένα ΜΜΕ




Η Ελλάδα ξεπερνά το τελευταίο εμπόδιο, για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης, γράφουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ και πρακτορεία, αναφερόμενα στην υπερψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων.

Επισημαίνεται το ρήγμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων η Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα που πολλοί δυτικοευρωπαίοι ηγέτες δεν τόλμησαν, σημειώνει το  Reuters.

Ο Τσίπρας συγκρατεί την εξέγερση στον ΣΥΡΙΖΑ και περνά το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων για το πρόγραμμα στήριξης, γράφει το  Reuters, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο πέρασε εύκολα με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε ή απείχε.

Η ελληνική κυβέρνηση βγήκε «πληγωμένη αλλά ζωντανή» από την ψηφοφορία, καθώς εγκρίθηκαν τα απαιτούμενα από τους δανειστές μέτρα  παρά την εξέγερση σκληροπυρηνικών του ΣΥΡΙΖΑ. [AP] Η Ελλάδα εγκρίνει τα αιτήματα της ΕΕ, ώστε να παραμείνει στο ευρώ, είναι ο τίτλος του Bloomberg. Η Ελλάδα εγκρίνει το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά τo χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες, γράφουν οι NYT, σημειώνοντας ότι ο Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει δύο μόνο επιπλέον θετικές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας- μεταξύ αυτών και του Γιάνη Βαρουφάκη. Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές, παραδέχτηκε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. [Bloomberg]

Απηχώντας τη ρητορική των προκατόχων του, τους οποίους κάποτε δαιμονοποιούσε, ο Τσίπρας είπε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των δανειστών, παρόλο που πιστεύει ότι οι πολιτικές είναι λάθος. [και Bloomberg] Ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής παρά τη δύσκολη συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης. Οι Έλληνες νιώθουν ότι, αν και έχασε τη μάχη με τους δανειστές, πάλεψε σκληρά τους πέντε μήνες των διαπραγματεύσεων. [WSJ και WSJ] «Ο Τσίπρας είναι όμηρος του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης», δηλώνει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής στο Bloomberg και υποστηρίζει ότι η καλύτερη επιλογή για τον έλληνα Πρωθυπουργό θα ήταν οι πρόωρες εκλογές, αν συμφωνήσουν και οι δανειστές.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ αύξησε τον ELA κατά 900 εκ. ευρώ επεκτείνοντας έτσι το «σκοινί διάσωσης» των ελληνικών τραπεζών, αλλά μόνο ελαφρώς. [WSJ] Η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της ή να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος της Macquarie. [CNBC]

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είναι «πραγματικό χρηματιστήριο» γράφει το Bloomberg αναφερόμενο στους περιορισμούς που επιβάλλονται για την επαναλειτουργία του.

Αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά 27% το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου. [Bloomberg] Δεν έχει σημειωθεί απότομη πτώση των κρατήσεων για Ελλάδα στην ΤUI, δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Fritz Joussen, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σχέδια σε περίπτωση Grexit. [Bloomberg]

Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων η Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα που πολλοί δυτικοευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν τολμήσει να προτείνουν στους δικούς τους ψηφοφόρους, τονίζει ανάλυση του Reuters, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης υπήρξαν σποραδικές, με τη Merkel να επικρίνεται για το γεγονός ότι έχει κάνει πολύ λίγα για τον εκσυγχρονισμό της γερμανικής οικονομίας.

«Δεν είναι όλα ρόδινα για την ευρωζώνη μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα», γράφει ο Simon Nixon στην WSJ, επισημαίνοντας ότι παρά την αισιοδοξία για τη νομισματική ένωση, θέματα όπως η ανεμική ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, οι δομικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας και η λαϊκιστική απειλή σε πολιτικό επίπεδο επιβάλλουν προσοχή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: