Πρόβλημα οι κόκκινες γραμμές Ακιντζί: Επιμένει στις μόνιμες παρεκκλίσεις και το Πρωτογενές Δίκαιο




Του Κώστα Βενιζέλου

Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να θέτουν ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου και τη διενέργεια δημοψηφίσματος την Άνοιξη, ωστόσο, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, διαπιστώνει αυτές τις δυσκολίες, παρά την εικόνα που θέλουν να παρουσιάζουν δημόσια οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού και τη διαμόρφωση ενός «σκηνικού προόδου».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε ενημερώσεις ξένων διπλωματών που υπηρετούν στη Λευκωσία, ο κ. Άιντα αναφέρεται σε ζητήματα που τίθεται εκατέρωθεν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τα λεχθέντα φαίνονται οι δυσκολίες στη διαδικασία. Κυρίως στην επιμονή από τουρκικής πλευράς σε κάποια ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά δεν εγκαταλείπει τη θέση για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και τη διαχρονική προσέγγιση η συμφωνία να καταστεί Πρωτογενές Δίκαιο της Ε.Ε. Ο κ. Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει άλλωστε και δημόσια πως πρέπει να «υπάρξουν μερικές παρεκκλίσεις στο κοινοτικό κεκτημένο,στο πλαίσιο μιας λύσης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από ευρωπαϊκούς θεσμούς». Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά συνδέει απόλυτα το θέμα της διζωνικότητας με τα ζητήματα της εγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Εκείνο που ενδιαφέρει την τ/κ πλευρά και το αναφέρει συνεχώς είναι να «να διοικούν την περιοχή τους». Εδώ είναι που «κολλά» και το θέμα των παρεκκλίσεων. Κατά την τουρκική εκδοχή θα αναγνωρίζεται η εφαρμογή των βασικών ελευθεριών με κάποιες ουρές, που θα θέτουν περιορισμούς στην άσκηση δικαιωμάτων.

Η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως η λύση θα κοστίσει ακριβά, πλην όμως ο κ. Άιντα αναφέρει πως ψάχνει για ξένες επενδύσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι επικοινωνιακά από όλους τους εμπλεκόμενους, όπως και από τρίτους, προτάσσεται η θεωρία πως η λύση «θα φέρει χρήματα και θα ενισχύσει την οικονομία».

Είναι γνωστό ότι υπάρχει διαφωνία στο θέμα της προεδρίας, γεγονός που αναφέρθηκε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Η τουρκική πλευρά επιμένει στην εκ περιτροπής, προτάσσοντας το θέμα τούτο ως «κόκκινη γραμμή». Η ε/κ πλευρά απορρίπτει τη θέση αυτή, ωστόσο, φαίνεται πως ετοιμάζει κάποιες επεξεργασμένες ιδέες, που θεωρεί ότι θα δώσει διέξοδο στο θέμα αυτό. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό ( Πρόεδρος χωρίς αρμοδιότητες, Πρωθυπουργός με εξουσίες). Όπως επίσης πληροφορούμαστε, η τουρκική πλευρά επιμένει πως θα πρέπει να αναλάβει μόνιμα το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων!

Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου και θα είναι τελευταία πριν τη διακοπή του Αυγούστου. Ενώπιον τους θα τεθούν τα αποτελέσματα των πρώτων συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών. Αναμένεται ότι θα γίνει μια αποτίμηση των μέχρι τότε συζητήσεων και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για τον Σεπτέμβριο, όπου οι εξελίξεις θα μεταφερθούν σε κάποια φάση στη Νέα Υόρκη.

Όπλο και κλειδί για τη συμφωνία

Η ΛΕΞΗ κλειδί στις συζητήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ήταν «κοινοτικό κεκτημένο». Ο κ. Γιούνκερ χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες έθεσε κάποια ζητήματα επί της αρχής. Η εναρμόνιση της συμφωνίας στο Κυπριακό με το κοινοτικό κεκτημένο αποτελεί επιδίωξη της ε/κ πλευράς, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ενόψει και του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν αναμένεται τούτο να γίνει αυτόματα καθώς χρειάζεται να διασφαλισθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική πλευρά διαφωνεί. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσε ένα ζήτημα που μπορεί να αποτελέσει όπλο στις συνομιλίες: Η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποδεχθεί παραβιάσεις που αφορούν πτυχές του πυρήνα του κοινοτικού κεκτημένου.

Κάθοδος Ερντογαν, νέα αναβολή για «έργο του αιώνα» 

Η ΚΑΘΟΔΟΣ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα για τους αυριανούς «γιορτασμούς» της εισβολής δεν θα συνοδευτεί με τα εγκαίνια ολοκλήρωσης του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία, το γνωστό ως «έργο του αιώνα». Όπως πληροφορούμαστε μια νέα αναβολή των εγκαινίων για τρίτη φορά, οφείλεται στο γεγονός ότι από τα περίπου 80 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς του νερού, έχουν τοποθετηθεί 60 χιλιόμετρα ενώ όπως συναφώς πληροφορούμαστε προβλήματα έχουν εντοπιστεί και στη ξηρά, δηλαδή στα κατεχόμενα. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου δημιουργεί νευρικότητα στο προεδρικό της Άγκυρας καθώς χρειάζεται τέτοιες επιτυχίες ενόψει και πιθανών πρόωρων εκλογών.

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά το ταξίδι του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα ενώ παρουσιάζεται ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη «ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του αξιότιμου ‘’Προέδρου’’ της ‘’ΤΔΒΚ’’, κ. Μουσταφά Ακιντζί», στην ουσία ανακοινώθηκε ως γεγονός στο κατοχικό καθεστώς ότι θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στα αυριανά πανηγύρια για την εισβολή. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στα όσα θα πει βρισκόμενος στα κατεχόμενα ο Ερντογάν που θεωρείται ότι θα δώσουν και το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό σε αυτή τη φάση. Η επιλογή της χρονικής συγκυρίας-επέτειος της εισβολής- μόνο εάν είναι αποφασισμένος για μεγάλες ανατροπές μπορεί κανείς να αναμένει θετικά μηνύματα.

Πάντως, σε ότι αφορά τους «γιορτασμούς» και αυτό είναι ενδεικτικό, είναι σαφές πως επιχειρείται αναβάθμισή τους φέτος. Θα συμμετάσχουν πολεμικά πλοία και αεροπλάνα από την Τουρκία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορτασμών, οι ομάδες επιδείξεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με την ονομασία «Gyrokopter», «Solo Türk» και «Τουρκικά Αστέρια», θα πραγματοποιήσουν σήμερα επιδείξεις στον εναέριο χώρο πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια, οι οποίες θα διαρκέσουν 40 λεπτά. Τη Δευτέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις κλπ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: