Ουάσινγκτον: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ΔΝΤ δήλωσε σήμερα ο διευθυντής επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς το ΔΝΤ, που ισοδυναμούν με 1,6 δισεκατομμύρια SDR ή περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, η Ελλάδα δεν είναι πλέον ληξιπρόθεσμη προς το ΔΝΤ», δήλωσε ο Ράις.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στις προσπάθειές να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κλιμάκια στελεχών του ΔΝΤ και των λοιπών θεσμών αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα το πιθανότερο την Πέμπτη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ξεκίνησε σήμερα η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους πιστωτές της.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε εντολή για την πλήρη εξόφληση των δόσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Επίσης καταβάλλονται 4,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ομόλογο που λήγει σήμερα (ονομαστικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ συν τόκοι), καθώς και περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται, τα κεφάλαια προέρχονται από τον δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που προβλέπει η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: