Ολάντ: “Ιστορική απόφαση της ΕΕ, θαρραλέα επιλογή του Τσίπρα”




Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες “μία ιστορική απόφαση” που “επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα “τη θαρραλέα επιλογή” που έκανε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Η αξιοπιστία της Ευρώπης θα δεχόταν πλήγμα αν δεν υπήρχε συμφωνία σήμερα”, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, έπειτα από το τέλος μίας έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης. Εκτίμησε πως η συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 17 ωρών, περιλαμβάνει “μία αναδιάταξη [των πληρωμών] του χρέους” της Αθήνας με “επιμήκυνση των προθεσμιών, των ωριμάσεων και με επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων”.

Ρέντσι: “ζήτησα να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο”

«Ζήτησα με έμφαση να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο, διότι το θεωρούσα ταπείνωση, το είπα με έμφαση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών.

«Μετά το δημοψήφισμα, αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Όπως και τελικά έγινε, με την συνεισφορά όλων», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

«Παραμένει η ανάγκη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη. Πρέπει να ποτίσουμε το φυτό της Ευρώπης, διαφορετικά θα ξεραθεί», δήλωσε, επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: