Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Οσοι πίστεψαν ότι αρκούσε η συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης για να τελειώνουμε και να πάμε διακοπές, μάλλον έκαναν λάθος. Και το μεγαλύτερο λάθος το κάνει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Τσίπρας στρογγυλοκάθεται σε εφήμερες και γνωστής… εγκυρότητας δημοσκοπήσεις, άνετος κοινοβουλευτικά έχοντας παγιδεύσει την (εκτός ΧΑ και ΚΚΕ) αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση, αμήχανη από τον νέο ρόλο της, εμφανίζεται περισσότερο σαν ταπεινωμένη και απατημένη σύζυγος καθώς, στηρίζοντας τη χώρα, στηρίζει τελικά τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν δείχνει να καίγεται κιόλας για την ολοκλήρωση της αποστολής αυτής. Διότι, εάν πράγματι καιγόταν να σώσει τη χώρα, δεν θα συνέχιζε την καταστροφική τακτική του ροκανίσματος του χρόνου. Και χωρίς να έχει στη φαρέτρα του τα σενάρια του Βαρουφάκη, που έκοψε την άλυσο και είναι πια μακριά από τον κ. Τσίπρα. Το πνεύμα του όμως βασιλεύει στο Μαξίμου.

Δεν διδάχτηκε τίποτα ο κ. Τσίπρας από το οδυνηρό μάθημα που πήρε αφήνοντας τον χρόνο να κυλήσει μέχρι να βρεθεί η Ελλάδα στο κενό την 30ή Ιουνίου ούτε από την ταπεινωτική βραδιά της 12ης Ιουλίου. Και έτσι τώρα προσπαθούν να παίξουν τον «παπά» με την τρόικα. Αν θα μείνουν στο Χίλτον ή στον Αστέρα, αν θα δουν τον κ. Κατρούγκαλο ή τον Χουλιαράκη. Συνεχίζουν μια πολιτική συμβολισμών που δεν προσφέρει τίποτα στη χώρα, απλώς τη φέρνει πιο κοντά σε σενάρια καταστροφής. Τώρα δεν ξεγελιέται κανείς. Ακόμη και στη Μακρόνησο να μαντρώσουν την τρόικα, το τρίτο (και σκληρότερο) Μνημόνιο θα έχει υπογραφή και σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να χειριστεί την πιο κρίσιμη δοκιμασία της Ελλάδας με όρους εσωκομματικούς. Να χαρεί ο Βούτσης που θα μείνει κλειστή η πόρτα του γραφείου του στη Βελκουλέσκου. Νομίζει ότι έτσι θα μπερδευτεί η Ιστορία όταν θα καταγράψει τον πρώτο αριστερό μνημονιακό υπουργό Εσωτερικών. Ομως αυτό είναι το λιγότερο. Ο κ. Τσίπρας δείχνει να έχει ξεχάσει ότι η πολιτική Βαρουφάκη που ακολούθησε είχε και ένα άλλο χειροπιαστό αποτέλεσμα: το manual για το Grexit. Και συνεχίζοντας το κρυφτούλι, δημιουργεί και πάλι τον πειρασμό σε εκείνους που θέλουν να το δοκιμάσουν στην πράξη.

ΥΓ.: Το Σάββατο επισημάναμε ότι «άρχισαν να κελαηδούν». Ας ελπίσουμε ότι η αμηχανία του Μ. Μαξίμου για τα όσα αποκαλύπτονται για τον Βαρουφάκη δεν οφείλεται στον φόβο ότι ο κ. Βαρουφάκης πιθανόν δεν μαγνητοφωνούσε μυστικά μόνο τους ομολόγους του στο Eurogroup.

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: