Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε για την Κένυα, πατρίδα του πατέρα του




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε για την Κένυα, στο πρώτο του ταξίδι στην πατρίδα του πατέρα του ως πρόεδρος των ΗΠΑ και μια σειρά επισκέψεων που θα κάνει σε χώρες της Αφρικής, συμπεριλαμβανόμενης και της Αιθιοπίας.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γιός ενός μαύρου πατέρα από την Κένυα και μιας λευκής μητέρας από την πολιτεία του Κάνσας. Έχει ταξιδέψει στην Κένυα ως γερουσιαστής αλλά όχι ως πρόεδρος.

Στο ταξίδι αυτό θα εστιαστεί σε πρωτοβουλίες σχετικά με την ασφάλεια και την οικονομία, και θα συνοδεύεται από 10 μέλη του κονγκρέσου (9 Δημοκρατικοί και 1 Ρεπουμπλικανός). Άλλοι 10 Δημοκρατικά μέλη του κονγκρέσου θα προστεθούν στην πτήση της επιστροφής, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παροτρύνει τη Βρετανία να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξη στο BBC

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είπε στο κανάλι της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης του BBC, σε απόσπασμα που μεταδόθηκε χθες, ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διατηρήσει την παγκόσμια επιρροή της.

Η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ “μας δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ισχύ της υπερατλαντικής ένωσης”, είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι η ΕΕ “έχει κάνει τον κόσμο πιό ασφαλή και εύπορο”.

Σε άλλο απόσπασμα της συνέντευξης, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η μεγαλύτερή του απογοήτευση ήταν η αποτυχία να περάσει “νόμους κοινής λογικής για τον έλεγχο χρήσης όπλων” στις ΗΠΑ, “παρά τα συμβάντα των επαναλαμβανόμενων μαζικών δολοφονιών”. Στη συνέντευξη που διεξήχθη στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα είπε, “Αν δειτε τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν από τις 11 Σεπτεμβρίου [έως σήμερα] από τρομοκρατικές πράξεις, είναι λιγότεροι από 100. Αν δείτε τον αριθμό που έχουν σκοτωθεί από τη χρήση όπλων, είναι δεκάδες χιλιάδων.”

“Για μας, το να μη μπορούμε να επιλύσουμε το θέμα αυτό είναι κάτι που μας θλίβει,” είπε.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: