Γιούνκερ: Να μην παραβιάζει τον πυρήνα του κεκτημένου…




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδεικνύει στους συνομιλητές του πως η Ένωση δεν πρόκειται να δεχθεί παρεκκλίσεις που αφορούν τον πυρήνα του κοινοτικού κεκτημένου.

Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε προς τη Λευκωσία ενώ έχει διαμηνυθεί και προς τα Ηνωμένα Έθνη και την τουρκική πλευρά. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές μπορεί στο κοινοτικό κεκτημένο «να χωρούν πολλά και διάφορα», πλην όμως αυτό που ενδιαφέρει τις Βρυξέλλες είναι να μην υπάρξουν παραβιάσεις και παρεκκλίσεις σε μια συμφωνία για το Κυπριακό σε βασικούς κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. και των δικαιωμάτων, προκαλώντας προβλήματα στην λειτουργία της.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες του Κυπριακού, τις οποίες προφανώς δεν γνωρίζει, ωστόσο στέκεται στα θέματα αρχής. Ως προς το ρόλο που θα έχει ο ειδικός απεσταλμένος του στο Κυπριακό, αυτό θα φανεί στην πράξη ωστόσο σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν, ο Πίτερ Βαν Νούφελ θα καλείται όταν και όποτε εγείρονται θέματα που αφορούν την συμβατότητα με το κοινοτικό κεκτημένο. Παράλληλα θα έχει πλήρη εικόνα για όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, εμπειρογνώμονες της Κομισιόν θα συμμετέχουν στην Ad hoc επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία θα συζητούνται και θέματα προετοιμασίας των Τουρκοκυπρίων για μετά τη λύση σε σχέση με την εναρμόνισή τους με το κοινοτικό κεκτημένο.

Πάντως, αυτό που σημείωναν ξένοι διπλωμάτες είναι ότι, όπως και στο παρελθόν, η Ένωση δεν αναμένεται να είναι εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Κυπριακό, το οποίο εδώ και 41 χρόνια παραμένει άλυτο, εάν υπάρχουν και κάποιες πρόνοιες που δεν ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη. Ως εκ τούτου, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει αυτά τα δικαιώματα και ρυθμίσεις που ισχύουν σε όλη την Ε.Ε., να συμφωνηθούν στη διαπραγμάτευση.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια συναντήθηκε με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων και τέλος προσφώνησε την ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλύσετε το κυπριακό πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί έχουν δεσμευτεί στις διαπραγματεύσεις. «Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για το θάρρος τους και την αποφασιστικότητά τους», είπε. Ο κ. Γιούνκερ είπε πως θα πρέπει να βλέπουμε τα ωφελήματα, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη λύση. Βεβαίως, είπε πως δεν υποστηρίζει ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά αντιθέτως θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και το βάρος του παρελθόντος είναι πάρα πολύ βαρύ.

«Όμως το παρελθόν δεν μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο, το παρελθόν δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο όταν μιλάμε για το μέλλον», σημείωσε. Ο κ. Γιούνκερ είπε πως αυτή η συγκυρία λύσης αποτελεί ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας και η ΕΕ θα στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια καθημερινά. Για την Τουρκία, ο κ. Γιούνκερ είπε πως η εποικοδομητική της συνεργασία είναι ουσιαστική για την επίτευξη μιας συμφωνίας και ο ίδιος θα συνεχίσει να έχει επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα, όμως, πρόσθεσε, πρέπει να υπενθυμίζουμε στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία τις υποχρεώσεις της για την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας για άρση όλων των περιορισμών για ελεύθερη διακίνηση αγαθών με όλα τα κράτη μέλη. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο διορισμό του κ. Βαν Νούφελ ως εκπροσώπου του και με τον οποίο, όπως είπε, θα δουλεύει και σε συνεργασία με τα ΗΕ να συμβάλουν στη στήριξη της διαδικασίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να μπει η ΕΕ σε ένα ανταγωνισμό με τα ΗΕ, αλλά αυτό που επιθυμεί είναι να είναι περισσότερο ορατοί και να στηρίξουν τις προσπάθειες.

ΠΕΡΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ καπνιστής ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αντέχει τους περιορισμούς. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο τελευταίος του θύμισε ένα περιστατικό από το παρελθόν. Συναντήθηκαν ξανά όταν ήταν Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου όπου και η περιγραφή:

Όταν άρχισε η συνάντηση, ο Γιούνκερ είπε πως στο Λουξεμβούργο υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Το γραφείο μου, είπε, το κηρύσσω ανοικτή ζώνη και άναψε τσιγάρο. Καπνιστής και ο Γ. Ομήρου, τον ακολούθησε. Μετά την υπενθύμιση του περιστατικού η συνέχεια περίπου γνωστή.

ΛΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

«ΤΗΝ επόμενη φορά που θα έρθω στην Κύπρο θα είναι μετά από την επανένωση και θέλω να βρίσκομαι εδώ του χρόνου», είπε στην ομιλία του στην ειδική σύνοδος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ο οποίος ευχαρίστησε ξανά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν παρών.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε κατά την προσφώνηση της ολομέλειας πως μετά την επανένωση η Κύπρος δεν θα αφεθεί μόνη της και η ΕΕ θα βοηθήσει ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επανένωσης. Η αναφορά αυτή παραπέμπει σε οικονομική βοήθεια.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αξιοποιήσει δυο ευρωπαϊκά κονδύλια για μελέτες που αφορούν τα Ενεργειακά. Μια μελέτη για το ηλεκτρικό ρεύμα, παραγωγή- μεταφορά κλπ, σε συνεργασία με το Ισραήλ. Η δεύτερη μελέτη αφορά τη μεταφορά με αγωγούς φυσικού αερίου από την περιοχή μας στην Κρήτη και από εκεί στην Ευρώπη. Όπως πληροφορούμαστε γίνονται συζητήσεις για χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν τον τουρισμό αλλά και την Ενέργεια σε σχέση με τη μεταφορά από κυπριακά οικόπεδα με αγωγούς αερίου είτε προς την Κύπρο είτε σε άλλες χώρες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: