Μαξίμου: Ουδέποτε υπήρξε σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή




Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα δηλώνουν ότι μετά από διευκρινιστικές δηλώσεις του τέως Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με το περιεχόμενο των λεγομένων του σε ξένους επενδυτές και αναλυτές περί εναλλακτικού σχεδίου, «καθίσταται ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή».

Εκείνο που υπήρξε, λένε, ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit, και υπενθυμίζουν ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι σε αυτή την «έκθεση επιπτώσεων» είχε αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Την Κυριακή η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκάλυψε το περιεχόμενο συνομιλίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, του τέως Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, με επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε ένα οικονομικό φόρουμ, και τους ενημέρωσε για την ύπαρξη ενός «Σχεδίου Β’» που εκπονήθηκε κατόπιν έγκρισης από τον Πρωθυπουργό, και με άκρα μυστικότητα, και που συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και παρεμβάσεις στο λογισμικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του Υπουργείου, προκειμένου να αλλαχθούν αριθμοί φορολογικού μητρώου των πολιτών, σε περίπτωση που χρειαζόταν να γίνει ακόμα και αλλαγή νομίσματος.

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι η εφημερίδα όφειλε να του ζητήσει εξηγήσεις προτού αναφερθεί σε « «Plan B με υποκλοπές και χάκινγκ», όπως ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ. Και τονίζει ότι το δημοσίευμα αναφέρεται στα πλάνα του Υπουργείου Οικονομικών που εκείνος ανέφερε, λέει, ευθαρσώς στον απολογισμό του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου την 6η Ιουλίου.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης», αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από τις ανακοινώσεις τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες ζητούσαν την επέμβαση της Δικαιοσύνης, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά εάν μπορεί να παρέμβει ή όχι.

Πάντως, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν σε έγκυρα ΜΜΕ ότι μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τη Δικαιοσύνη. Εκτός και εάν υπάρξει όπως τονίζουν, αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ή εάν παρέμβει η Βουλή με υπογραφές ικανού αριθμού βουλευτών.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: