Λευκός Οίκος: Ευρωπαϊκή πρόκληση το θέμα Ελλάδας-δανειστών




Την πρωτοκαθεδρία των Ευρωπαίων στο χειρισμούς της ελληνικής κρίσης αναγνώρισε εμμέσως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, απαντώντας σε νέες ερωτήσεις για την Ελλάδα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Είπε πως βασικά είναι ένα θέμα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να λύσουν με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας παράλληλα την βαθιά εμπλοκή του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και τις συνομιλίες που έχει με τους ομολόγους του και των χρηματοπιστωτικών θεσμών.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και το παγκόσμιο συμφέρον οι διαφορές αυτές να επιλυθούν, όμως τελικά είναι ευθύνη των Ευρωπαίων να επιλύσουν τις διαφορές τους».

Παράλληλα αναγνώρισε ότι το δημοψήφισμα ήταν μια αρκετά ξεκάθαρη έκφραση του ελληνικού λαού που ζητά μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες. «Είναι οπωσδήποτε κατανοητό με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα για αρκετά χρόνια. Την ίδια στιγμή οι πιστωτές που κάθονται γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζουν ότι προς το δικό τους συμφέρον να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε προηγουμένως».

Ο Τζος Ερνεστ είπε πως παρά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν «συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που περιγράφηκαν με μάλλον πολύχρωμο τρόπο», είναι σημαντικό όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πως πρέπει να φτάσουν στο πακέτο που περιέγραψε και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης.

«Είναι όμως αρκετά ξεκάθαρο σε όλους ότι απαιτείται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να μπει σ’ ένα δρόμο προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Αλλά και την οικονομική ανάπτυξη».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι οι επαφές του κ. Λιου και του προέδρου Ομπάμα δεν έχουν φέρει αποτελέσματα και σε ερώτημα αν ο ρόλος των ΗΠΑ είναι αυτός του παρατηρητή, ο κ. Ερνεστ απάντησε:

«Εχουμε αναγνωρίσει από την αρχή – κι αυτά πάει πίσω στο 2010 και 11 όταν ξέσπασαν οι πρώτες φλόγες τις ελληνικής κρίσης – ότι θα είναι ευθύνη της Ελλάδας και των δανειστών της να το επιλύσουν, Οι ΗΠΑ είναι πολύ υποστηρικτικές προς τις προσπάθειες αυτές σε κάθε φάση».

Μίλησε για την εμπλοκή του τέως υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, που συνεχίζει ο Τζακ Λιού, προσφέροντας την αμερικανική θέση για τις προσπάθειες και συμπλήρωσε:

«Εχουμε αναγνωρίσει από την αρχή ότι είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που θα πρέπει να την επιλύσουν».

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: