Κολυμπά σε ρηχά νερά ο Αλέξης… Είναι κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης;




Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου. Οπως ήταν αναμενόμενο αποχώρησαν από το κυβερνητικό σχήμα οι «αντάρτες» υπουργοί, δηλαδή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Κώστας Ησυχος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν υπάρχει πια αλλά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για δομικό ανασχηματισμό. Η μόνη που έχει ψηφίσει «όχι» αλλά παραμένει στη θέση της είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία διαρρέει ότι δεν της έχει ζητηθεί η παραίτησή της.

Η νέα κυβέρνηση έχει αρκετές εκπλήξεις όπως αυτή του Παύλου Χαϊκάλη από τους ΑΝΕΛ που παίρνει χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Εργασίας. Αποχωρεί επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Πετράκος από την Αριστερή Πλατφόρμα και στη θέση του πάει ο Γ. Σακελλαρίδης. Στη θέση του κ. Σακελλαρίδη πάει η βουλευτής Αρτας Ολγα Γεροβασίλη.

Στα νέα πρόσωπα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που εντάσσεται το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και ο Παύλος Πολάκης, άγνωστος βουλευτής από την Κρήτη.

Στη θέση του Π. Λαφαζάνη επιστρατεύτηκε ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοσα αναλαμβάνει ένας συνδικαλιστής εφοριακός ο Τρύφων Αλεξιάδης. Μπορεί να είναι γνώστης της αγοράς όμως μέχρι πρότινος ως συνδικαλιστής κατηγορούσε τα μνημόνια.

Τη θέση του κ. Σκουρλέτη ανέλαβε ο Γ. Κατρούγκαλος που μετακινήθηκε ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών εντάσσεται η Σία Αναγνωστοπούλου ως αναπληρώτρια υπουργός για ευρωπαϊκά θέμα στη θέση του Ν. Χουντή και ο Γιάννης Αμανατίδης ως υφυπουργός.

Στο υπουργείο Αμυνας, στη θέση του Κ. Ησυχου πάει ο Δ. Βίτσας.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς ο δομικός ανασχηματισμός δεν έγινε και απλά ο κ. Τσίπρας «ξήλωσε» την Αριστερή Πλατφόρμα στο σύνολό της ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το ρήγμα. Και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση με ημερομηνία λήξεως…. H οποία θα οδηγήσει είτε σε πρόωρες εκλογές είτε σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Αλλωστε, φαίνεται ότι το νέο σχήμα που θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία με την τρόικα, η οποία φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα, δεν είναι ικανό να πετύχει πολλά πράγματα, απλά θα κάνει διαχείριση μιας κατάστασης η οποία απλά θα επιτείνει το πρόβλημα στην οικονομία.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 10:30, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: