Κόκκινη γραμμή η εκ περιτροπής προεδρία: Επιμένει η τουρκική πλευρά, συζητά μόνο τα «τεχνικά ζητήματα»




Του Κώστα Βενιζέλου

Η εντατικοποίηση των συζητήσεων στο επίπεδο των διαπραγματευτικών ομάδων, η ενίσχυση της διαδικασίας και στο επίπεδο των ομάδων εργασίας/ τεχνικών επιτροπών συνθέτου το παζλ των σχεδιασμών των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη φάση. Παράλληλα είναι προφανές πως ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις των Αναστασιάδη και Ακιντζί,  καθώς όπως υποστηρίζουν ενημερωμένες πηγές, φαίνεται πως κάποιες δυσκολίες που διαπιστώθηκαν κατά τις συζητήσεις σε άλλο επίπεδο ξεπεράστηκαν στις συναντήσεις αυτές. Αν και είναι προφανές πως στις συναντήσεις αυτές οι συζητήσεις είναι περισσότερο πολιτικές και δεν αγγίζουν τις λεπτομέρειες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από την εντατικοποίηση των συζητήσεων προκύπτει πως σε πολλά επιμέρους ζητήματα έχει σημειωθεί πρόοδος και καταγράφονται και νέες συγκλίσεις. Την ίδια ώρα είναι προφανές πως στα δύσκολα υπάρχουν προβλήματα και θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις για να διαφανεί κατά πόσο Θα διαμορφωθούν δυνατότητες γεφύρωσης των διαφορών. Στα λεγόμενα ακανθώδη ζητήματα είναι πρόδηλο πως οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις τόσο του κ. Ακιντζί όσο και του κ. Ναμί κινούνται στις πάγιες τουρκικές θέσεις. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στα θέματα της Διακυβέρνησης, για παράδειγμα, η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας ως κόκκινη γραμμή. Επιμένει πως αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε μια συμφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί πως συζητούν μόνο τη διάρκεια. Πόσα χρόνια δηλαδή θα είναι ο Πρόεδρος Ελληνοκύπριος και πόσα Τουρκοκύπριος, η διάρκεια της θητείας κλπ.

Σε ό,τι αφορά το εδαφικό ενώ είναι ξεκάθαρο πως συζητούνται σε αυτή τη φάση μόνο κριτήρια και δεν έχουν παρουσιασθεί χάρτες, δεν αναφέρθηκαν περιοχές, ωστόσο, «πίσω από τις γραμμές», μπορεί να διαπιστώσει κανείς προθέσεις και διαθέσεις. Εκ πρώτης όψεως, αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, προκύπτει πως η τουρκική πλευρά θεωρεί πως «λόγω διαφοροποίησης των δεδομένων», η βάση των συζητήσεων μπορεί να είναι μεν ο χάρτης του σχεδίου Ανάν, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Και όταν αναφέρεται σε αλλαγές εννοεί προς όφελος της τουρκικής πλευράς καθώς όπως σημειώνεται έκτοτε υπήρξε «ανάπτυξη και διαμορφώθηκαν νέα δεδομένα». Επί του παρόντος οι θέσεις αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως το σημείο εκκίνηση των τουρκικών προσεγγίσεων, ωστόσο, είναι σαφές πως γίνεται ένας κύκλος γύρω από το χάρτη του σχεδίου Ανάν. Αναφορικά με το θέμα των εποίκων, υπάρχει και δημόσια τοποθέτηση του Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία μάλιστα παραδέχεται πως ο ίδιος διαφοροποιείται από θέσεις που εξέφραζε στο παρελθόν. Όσοι, συνεπώς, έποικοι έχουν εξασφαλίσει «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους, θα επιδιωχθεί να παραμείνουν και μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως σε μια σειρά ζητήματα όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας, θέματα τα οποία δεν έχουν συζητηθεί σε βάθος, έγινε όμως επιβεβαίωση θέσεων, υπάρχει πρόοδος.

Είναι σαφές πως οι συζητήσεις προχωρούν όπως και το θέμα της προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε αυτό το πεδίο, φαίνεται πως η εφαρμογή τους είναι περισσότερο πολιτική απόφαση παρά τεχνοκρατική καθώς προκύπτει πως δεν λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη κάποιες υποδείξεις αρμοδίων υπηρεσιών, που κινούνται στη λογική του νομοθετικού πλαισίου που λειτουργούν.

Είναι, πάντως, σαφές πως τα θέματα των ΜΟΕ χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η προώθηση τους δεν μπορεί να μην συνάδει με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Καθώς, όπως εξηγούν ενημερωμένες πηγές, εάν εφαρμοστεί το πακέτο και δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο Κυπριακό, αυτό που θα μείνει είναι η παράλληλη λειτουργία συνιστώντων κρατιδίων.

 

 

Επιλέγει να μένει περισσότερο εδώ

 

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, επιλέγει να παραμείνει περισσότερο στην Κύπρο. Αναχώρησε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και αναμένεται σήμερα να επιστρέψει για να παραμείνει ολόκληρη την εβδομάδα, για να συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις. Παράλληλα πραγματοποιεί επαφές με κόμματα και οργανωμένους φορείς με στόχο να καταγράψει αντιδράσεις αλλά και να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων ( όχι λεπτομέρειες, αλλά τα βήματα που γίνονται). Είναι σαφές πως ο στόχος του κ. Άιντα είναι να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Ιουλίου( θα υπάρξει διακοπή), έχοντας στο μυαλό του βασικά το Σεπτέμβριο.

 

Ο Μάρτιν Σούλτς

αναζητεί ρόλο

στο Κυπριακό

 

ΡΟΛΟ στο Κυπριακό αναζητεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς δηλώνοντας προς συνομιλητές του πως είναι έτοιμος να επισκεφθεί την Κύπρο, όταν και όποτε κληθεί από τους εμπλεκόμενους. Παρόλο που θεσμικά δεν μπορεί να υπάρξει ανάμιξή του, ο κ. Σουλτς φαίνεται πρόθυμος να παρέμβει και θέτει την προσφορά του ενώπιον των εμπλεκομένων. Στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες, ο κ. Σουλτς δεν απέφυγε τον πειρασμό και τον προσφώνησε ως «Πρόεδρο» ενώ έκανε και αναφορές στο «λαό του», προκαλώντας αντιδράσεις και μειώνοντας ασφαλώς και τις δυνατότητες να προωθήσει την πρόθεσή του να είναι παρών στις εξελίξεις. Στο παρθενικό ταξίδι του κ.  Ακιντζί έχει καταφέρει- κι αυτό οφείλεται και στη Λευκωσία- να έχει πολλές και υψηλού επιπέδου επαφές. Σε σχέση με προκατόχους του, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Μια συνάντηση που δεν «κολλούσε» ιδιαίτερα καθώς ο κ. Τουσκ δεν είχε καμία επαφή με το Κυπριακό μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, αρχικά η εικόνα που δόθηκε ήταν πως δεν θα πραγματοποιείτο συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Τελικά με συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής και τηλεφωνικές παρεμβάσεις έγινε και αυτή η συνάντηση.

Είναι προφανές πως ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατά τις επαφές του, έθεσε πρωτίστως το θέμα του πρωτογενούς δικαίου. Δηλαδή, να καταστεί η όποια συμφωνία στο Κυπριακό πρωτογενές δίκαιο. Εξέφρασε μια θέση, η οποία διαχρονικά αποτελεί τουρκική επιδίωξη και συνδέεται με την επιμονή τους να κλειδωθούν παρεκκλίσεις. Τούτο ως φαίνεται αιφνιδίασε τη Λευκωσία.

Ένα άλλο θέμα το οποίο έθεσε ήταν το χαλούμι. Ο Ακιντζί θεωρεί πως το θέμα πρέπει να λυθεί στο διαπραγματευτικό τραπέζι, στις συζητήσεις για το Κυπριακό!

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: