Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το άρθρο στην «Αυγή» στρεφόταν εναντίον των 39 της Αριστερής Πλατφόρμας για την επιλογή τους να καταψηφίσουν τις μνημονιακές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Και το έκανε με σχετικά σκληρή γλώσσα, κατηγο­ρώντας τους ότι «κράτησαν τα χέρια τους καθαρά και άφησαν άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».

Εύστοχη η παρατήρηση. Απ’ αυτές, όμως, που ως πιτσιρικάδες τις αντιμετωπίζαμε απαξιωτικά με τη φράση: «Σιγά την ανακάλυψη». Συνηθέστατη και χρησιμοποιημένη απ’ όλους είναι η πρακτική της αποφυγής των δύσκολων αποφάσεων. Από μια άποψη μέχρι και «εθνική κατάρα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Είναι η αιτία που μας έχει εμποδίσει να αντιμετωπίσουμε έστω και μία φορά ενωμένοι ένα σοβαρό πρόβλημα θέτοντας το καλό του τόπου πάνω από τα κομματικά ή προσωπικά μας συμφέροντα.

Το έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ο Κώστας Καραμανλής του ζήτησε, έστω και καθυστερημένα, να βάλει πλάτη για «δύσκολα μέτρα». Το έκανε ο Αντώνης Σαμαράς όταν ο Γ. Παπανδρέου τον κάλεσε να συμπορευτούν και συμφώνησε μόνο όταν εξασφάλισε τη διενέργεια εκλογών που θα τον έφερνε στην εξουσία. Και φυσικά το εφάρμοσε και ο Αλ. Τσίπρας όσες φορές του προτάθηκε για να διασφαλιστεί κυβερνητική σταθερότητα και ενιαία εθνική προσπάθεια.

Τώρα είναι η σειρά του Τσίπρα να θερίσει τις θύελλες που ξεσήκωσαν οι άνεμοι τους οποίους είχε σπείρει. Και είναι εν μέρει και κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει. Διότι στην περί­πτω­ση του Τσίπρα οι «εχθροί» έσπευ­σαν να του προσφέρουν τη στήριξη. Εκείνοι που την αρνήθηκαν ήταν οι σύντροφοί του, οι συναγω­νιστές του. Και τελικά εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστή­σουν πραγματικότητα την εφιαλτική, λογικά, γι’ αυτούς «αριστερή παρένθεση».

Εξι μήνες μετά την εκλογική του νίκη, το μόνο που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να φορτώσει τη χώρα με ένα νέο σκληρό μνημόνιο και ο ίδιος να διασπαστεί και να χάσει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη. Και η μοναδική αντίδρα­ση που σκέφτηκε ο πρωθυ­πουργός είναι να προχωρήσει σ’ έναν ανασχηματισμό της πλάκας για να μας ξαναπάει σε εκλογές ελπίζοντας πως θα τις κερδίσει, αλλά και πάλι δεν θα ξέρει τι να κάνει τη νίκη του, αφού το πρόγραμμα που οφείλει να εφαρμόσει διακηρύσσει ότι δεν το πιστεύει.

WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: