Η συμφωνία φέρνει διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ; Πιθανότατα…




Αναταράξεις φαίνεται να φέρνει στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για νέα δανειακή σύμβαση.

Οι διαφωνίες αρκετών βουλευτών και στελεχών του κόμματος για τα προτεινόμενα μέτρα, εκτιμάται από πολιτικούς κύκλους ότι δυνατό να οδηγήσουν «σε άμεσο ανασχηματισμό της κυβέρνησης», ίσως και σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, μπήκε σε άλλη μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς συνεργάτες του, με βασικό θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται εντός κυβέρνησης, και κυρίως τι θα πράξει με υπουργούς του (Λαφαζάνη και Στρατούλη) που ήδη τάχθηκαν δημόσια εναντίον της συμφωνίας.

Οι πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν την περασμένη Παρασκευή κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή στήριξης προς τη διαπραγματευτική ομάδα ώστε να πετύχει συμφωνία παραμονής της χώρας εντός ευρωζώνης, με βάση την ελληνική πρόταση.

Υπήρξαν 17 διαρροές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο βουλευτές ψήφισαν καθαρά «όχι». Οκτώ δήλωσαν «παρών». Και επτά απουσίασαν.

Χθες, λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες, περίπου 30 βουλευτές που είναι προσκείμενοι στη λεγόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν σε μιαν άτυπη συνεδρίαση και συζήτησαν για τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία.

Στο μεταξύ, σήμερα συνέρχεται εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα καταστήσει σαφές στους βουλευτές του ότι «άλλο το διαφωνώ, και άλλο το  καταψηφίζω».

Το πρώτο, αναμένεται να τους πει «είναι κατανοητό» ενώ θα θυμίσει ότι και αυτός δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν είναι μία συμφωνία που ο ίδιος θα επιθυμούσε. Αλλά το δεύτερο, «το να αποδυναμώσεις την κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», φέρεται ότι θα πει στα μέλη της λεγόμενης εσωκομματικής του αντιπολίτευσης.

Η πιθανότητα να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε άμεσο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του θεωρείται από πολιτικούς παρατηρητές «πολύ μεγάλη». Δεν είναι γνωστό ποια μορφή μπορεί να λάβει αυτός ο πιθανός ανασχηματισμός, αλλά είναι δεδομένη η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, στον κ. Τσίπρα, να τον συνδράμει όχι με δικά του στελέχη, αλλά προτείνοντάς του και «προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους», εκτός του πολιτικού χώρου.

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε χθες από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκος Χουντής, με επιστολή που απέστειλε προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Χουντής, που θεωρείται ότι ανήκει στη λεγόμενη «αριστερή τάση» του κόμματος, αναμένεται να καταλάβει τη θέση του Μανώλη Γλέζου που αφήνει την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη θέση του Νίκου Χουντή, που είχε εκλεγεί στη Β` Αθηνών, καταλαμβάνει στη Βουλή ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπερψήφισαν την περασμένη Παρασκευή την πρόταση του πρωθυπουργού για στήριξη της ελληνικής πρότασης.

Κατά τη συνεδρία της Τετάρτης προς κύρωση της συμφωνίας με τους εταίρους δεν είναι γνωστό εάν η κα. Κωνσταντοπούλου θα καθίσει στο προεδρείο ή εάν, όπως έκανε την Παρασκευή, θα παραχωρήσει τη θέση στον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Μητρόπουλου, και θα προτιμήσει να καταλάβει μια θέση στα ορεινά έδρανα.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα – ΑΘΗΝΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: