Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Η κυβέρνηση χθες υλοποίησε έστω και με καθυστέρηση την πρώτη προεκλογική υπόσχεσή της. Εβγαλε την Ελλάδα από το Μνημόνιο. Ισως όχι με ένα άρθρο, ούτε με το σκίσιμό του. Με χρεοκοπία της χώρας το κατόρθωσε. Αλλά σημασία έχει η τήρηση της προεκλογικής υπόσχεσης.

Αφήνοντας προμελετημένα να λήξει η δεύτερη παράταση του Μνημονίου, η κυβέρνηση άφησε την Ελλάδα ξεκρέμαστη, αποκλεισμένη από αγορές, κομμένη τη χρηματοδότηση, χαμένα τα 7,5 δισ., σε καθεστώς ουσιαστικής χρεοκοπίας προς το ΔΝΤ προς το παρόν και απόλυτης χρεοκοπίας στο εσωτερικό. Με τις τράπεζες κλειστές, την αγωνία να κορυφώνεται καθώς όλο λείπουν μερικά εκατομμύρια για κάποιες συντάξεις. Εκείνες τις οποίες υποσχόταν ότι θα αυξήσει και τώρα δίνονται με δελτίο των 60 ευρώ στους συνταξιούχους.

Τέλος το Μνημόνιο. Αλλά έλειψαν τα πανηγύρια. Ούτε μια ζεμπεκιά στα Προπύλαια. Κρυμμένοι στα γραφεία τους, ταμπουρωμένοι πίσω από τις κραυγές περί αξιοπρεπείας (όχι προφανώς των πολιτών που βασανίζονται κάθε μέρα στις ουρές), οι υπουργοί ψέλλιζαν φοβισμένοι παραμύθια για μικρά παιδιά. Και στο Μαξίμου τρομαγμένοι από το βάρος των ευθυνών για την καταστροφή που έχει την υπογραφή τους, κατέστρωναν κρυφά την αίτηση για υπαγωγή σε τρίτο, ακόμη πιο σκληρό Μνημόνιο. Ακόμη κι αυτό όμως δεν άντεξαν να το κάνουν αντρίκεια. Να διασώσουν τη χώρα έστω και κλινικά νεκρή. Η παραμονή στην εξουσία προέχει.

Και έφθασαν να εκλιπαρούν για τρίτο Μνημόνιο 30 δισ. για δύο χρόνια, με τη βλαχοπονηριά να ζητούν και παράταση χρηματοδοτούμενη από τους εταίρους, προκειμένου να κάνουν το δημοψήφισμα, με σκοπό να καταψηφίσουν την ολοκλήρωση του δεύτερου Μνημονίου.

Δεν τολμούν να ομολογήσουν δημοσίως τι σημαίνει το τρίτο Μνημόνιό τους για τους νέους, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς. Ελπίζουν ότι θα μας ξεγελάσουν μέχρι την Κυριακή. Να υφαρπάξουν την ψήφο μας υποκρινόμενοι μάλιστα ότι είχαν την «καλή διάθεση» να διαπραγματευτούν.

Οι Ευρωπαίοι, δυστυχώς για όλους μας, τους έχουν πάρει χαμπάρι. Πελατάκια του Σόιμπλε η διαπραγματευτική ομάδα. Και έτσι σήμερα περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις, για να τους ξεσκεπάσουν. Να δείξουν ότι η Αριστερά είναι που προτείνει το νέο, ατιμωτικό για την ίδια Μνημόνιο. Αλλά εξοντωτικό για τον ελληνικό λαό… Γι’ αυτό δεν πανηγυρίζει κανείς στην κυβέρνηση για το «Τέλος του Μνημονίου».

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: