Το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία να γίνει σεβαστό, συμφωνούν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο




Στο ίδιο καλό κλίμα διεξήχθησαν και οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν «μέσα στο ίδιο καλό κλίμα και η ανακοίνωση (που ανέγνωσε ο Ειδικός Σύμβολος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό εκ μέρους των ηγετών) μιλά από μόνη της».

Το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία να γίνει σεβαστό, συμφωνούν οι δύο ηγέτες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία θα πρέπει να γίνει σεβαστό και ότι στη λύση θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμισή του, όπως ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Έιντε, οι δύο ηγέτες συνέχισαν να κάνουν πρόοδο στο κοινό τους όραμα για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Η σημερινή συνάντηση, είπε, επικεντρώθηκε στο περιουσιακό και τα κριτήρια για το εδαφικό.

Σχετικά με το περιουσιακό, είπε ο κ. Έιντε, συμφώνησαν όπως το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία γίνει σεβαστό και ότι θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για ρύθμιση της εφαρμογής αυτού το δικαιώματος. Συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα περιουσίας, η οποία θα επιλύει απαιτήσεις για το περιουσιακό.

Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την 1η και τη 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των διαπραγματευτών.

φωτογραφια αρχειου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, και τον κ. Αιντα.  Φωτογραφία Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
φωτογραφια αρχειου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, και τον κ. Αιντα. Φωτογραφία Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί (ώρα Κύπρου) η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του  κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Πρώτος έφθασε στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας ο Τουρκοκύπριος ηγέτες και ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη συνάντηση αναμένεται να απασχολήσουν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού, αλλά και θέματα διακυβέρνησης.

Πρόκειται για την έβδομη συνάντηση των δύο ηγετών και τη δεύτερη εντός Ιουλίου, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Η συνάντηση προετοιμάστηκε από τους δύο διαπραγματευτές, που συναντήθηκαν για τελευταία φορά την περασμένη Παρασκευή.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού, αλλά και θέματα της διακυβέρνησης θα απασχολήσουν τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακκιντζί.

Πρόκειται για την έβδομη συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά και τη δεύτερη εντός Ιουλίου, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ότι σε όλα τα θέματα υπάρχουν και διαφωνίες και σημεία πολιτικής κατανόησης (political understanding). Η συνάντηση προετοιμάστηκε από τους δύο διαπραγματευτές, που συναντήθηκαν για τελευταία φορά την περασμένη Παρασκευή.

Νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για πρόοδο σε εδαφικό και περιουσιακό, δηλώνει ο Μπουρτζιού

Υπάρχει ομοθυμία ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών, ωστόσο είναι νωρίς να πούμε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα κεφάλαια εδαφικό και περιουσιακό, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σχολιάζοντας δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στον παράνομο Μπαϊράκ ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι οι επιτροπές στο περιουσιακό έχουν εργαστεί και μπόρεσαν να επιτύχουν μια ευρεία πρόοδο. Στο εδαφικό υπενθύμισε ότι υπάρχουν τρία στοιχεία που αφορούν “τον καθορισμό των κριτηρίων των περιοχών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση του εδαφικού”, τις “ποσοστώσεις” και τα “ονόματα των χωριών”. Στο πρώτο, ανέφερε, οι εργασίες θα εντατικοποιηθούν ενώ στα άλλα δύο θα γίνουν εκ των υστέρων.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Χριστοδουλίδη ότι δεν συζητήθηκε το θέμα ενός νέου κράτους ή του νέου ονόματος, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είχε αναφερθεί σε νέο κράτος ή όνομα, ούτε ότι λήφθηκε απόφαση για κάτι τέτοιο, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε πει ότι (η Ομοσπονδία Ενωμένης Κύπρου) θα είναι ένα από τα πιθανά ονόματα.

Σχολιάζοντας επίσης δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι είναι σημαντικό πως οι πλευρές έχουν συναντίληψη ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, ανέφερε ότι στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου καθορίζει μια λύση στη βάση της διζωνικότητας, της δικοινοτικότητας με πολιτική ισότητα. “Αυτό που είπαμε είναι ότι αποδεχόμαστε κάθε ευρωπαϊκή λύση που δεν θα αλλοιώσει αυτόν το χαρακτήρα. Υπό αυτή την έννοια θα υπάρξουν παρεκκλίσεις”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – CNA, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: