Χαιρετίζει ο Ομπάμα, ασκούν κριτική οι Ρεπουμπλικανοί για συμφωνία με Ιράν




Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μια ευκαιρία από την οποία αξίζει κανείς να επωφεληθεί και προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα εμποδίσει την επιτυχή εφαρμογή της.

Αντίθετα, σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησαν κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη συμφωνία.

Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος έκανε δηλώσεις από το Λευκό Οίκο, υπογράμμισε πως με τη συμφωνία κλείνει κάθε δρόμος που θα μπορούσε να πάρει το Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία οικοδομήθηκε πάνω στην επαλήθευση, όχι την εμπιστοσύνη, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να απορριφθεί.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία δεν επιλύει όλες τις διαφορές ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν και επισήμανε πως η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα θέματα.

Παρά τις διαφορές αυτές, ο Ομπάμα δήλωσε πως η συμφωνία είναι μια ευκαιρία για αλλαγή στην περιοχή.

«Η συμφωνία αυτή προσφέρει μια ευκαιρία για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση», δήλωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να επωφεληθούμε».

Από την άλλη πλευρά του αμερικανικού πολιτικού φάσματος ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, με μια σκληρή ανακοίνωση, υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή είναι πιθανόν να πυροδοτήσει μια διεθνή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

«Αντί να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, η συμφωνία αυτή είναι πιθανόν να πυροδοτήσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών σε όλον τον κόσμο”, είπε, υποστηρίζοντας επίσης ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε τους δικούς τους στόχους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο επίσης Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μια διεξοδική εξέταση της συμφωνίας από το Σώμα. Είπε μάλιστα ότι στη συμφωνία αυτή φαίνεται πως διατηρούνται ορισμένα “ελαττωματικά” στοιχεία της προσωρινής πυρηνικής συμφωνίας η οποία ίσχυε μέχρι σήμερα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

«Το κριτήριο θα έπρεπε να είναι αν καθιστά ασφαλέστερη τη χώρα μας και τους συμμάχους μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μακόνελ.

REUTERS, AFP, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ, ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: