Ανάγκη για συζήτηση μεταξύ “ενηλίκων” απαιτεί η επικεφαλής του ΔΝΤ




Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου CNN στην Αθήνα Ρίτσαρντ Κουεστ, η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλά για ανάγκη που εξακολουθεί να υπάρχει για συζήτηση μεταξύ “ενηλίκων” στο θέμα της Ελλάδας, δεδομένου του επιπέδου της αβεβαιότητας και της σύγχυσης που επικρατεί.

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου κάνει λόγο για “μια δημοκρατική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για να λάβει τη γνώμη του ελληνικού λαού”, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συνέχεια της δουλειάς που γίνεται για την Ελλάδα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, και να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

“Η ισχυρή ελπίδα μου -τονίζει- είναι ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, είναι μέλος της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ και ελπίζω ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει, καθώς πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από την αβεβαιότητα”.

Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, σημειώνει ότι “στην τελευταία πρόταση που τέθηκε προς την ελληνική κυβέρνηση, οι δημοσιονομικοί στόχοι είχαν μειωθεί και το χρονικό διάστημα προσαρμογής είχε επιμηκυνθεί”, επισημαίνοντας ότι “αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί” και εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρχει μια ισορροπία.

“Κατά την άποψη του ΔΝΤ, όλα πρέπει να είναι ισορροπημένα. Υπάρχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή για να διασφαλιστεί ότι η χώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία, από τη μία πλευρά. Αυτό είναι πραγματικά το έργο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, και έχει ήδη κάνει πολλά σε αυτό το μέτωπο, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση, πρέπει να υπάρχει μια διαχείριση του χρέους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Συνεπώς πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία” σημειώνει.

Και προσθέτει:

“Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να υπάρξει και μια ισορρροπία από κοινωνικής σκοπιάς. Όταν λέμε ότι οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται, πρέπει να καταβάλλονται ιδιαίτερα από τους πλουσιότερους. Και από την άλλη, πρέπει να υπάρξει σταδιακά ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, όσο μπαίνουν στο στόχαστρο ομάδες που μέχρι πρότινος απολάμβαναν προστασίας. Έτσι, τα πάντα πρέπει να είναι ισορροπημένα”.

Ακόμη, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ παραμένει ισχυρό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε την οφειλόμενη δόση και υπογράμμισε ότι η πληρωμή αυτή εκκρεμεί, το Ταμείο δεν μπορεί να τη χρηματοδοτήσει.

“Οι κανόνες του ΔΝΤ είναι ότι όταν ένα μέλος δεν επιστρέφει αυτά που οφείλει στη διεθνή κοινότητα, δεν μπορεί να χρηματοδοτείται. Έχουμε ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο, αλλά δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω μέχρι η διεθνής κοινότητα, το ΔΝΤ δηλαδή, να πάρει τα χρήματά του” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: