Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ΕνέργειαςΠαναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για φιάσκο της διαπραγματευτικής τακτικής και επέρριψε την ευθύνη για την υπογραφή του νέου μνημονίου στην ομάδα που μετέβη στις Βρυξέλλες και στον κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Σε εκείνο το σημείο ο δεύτερος ζήτησε τον λόγο και επιχείρησε σημείο προς σημείο να αποδομήσει την κριτική Λαφαζάνη.

Ωστόσο, η ρητορική της ερωταπόκρισης που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τον κ. Λαφαζάνη με αποτέλεσμα να του αναφέρει πως «έπρεπε να έχεις λάβει υποψη σου την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικής στην στρατηγική».

«Γίνεται μία ληστεία στη χώρα και κατηγορούμαι εγώ ότι θα κάνω ντου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση είναι ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτόν τον εκβιασμό και την καταστροφή, που συντελείται στη χώρα. ΌΧΙ, παρόν ή αποχή οι τρεις εναλλακτικές, κατά συνείδηση η ψήφος… Ελπίζω οι βουλευτές να μην υποκύψουν σε πιέσεις. Δεν θέτουμε θέμα κυβέρνησης, στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε τα μέτρα. Δεν παραιτούμαι…μέχρι τώρα… Έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερες από τις μισές υπογραφές στην Κεντριική Επιτροπή που τάσσονταιι κατά της συμφωνίας», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης που σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού η κυβέρνηση να δέχεται μνημόνια.

«Τα διλήμματα μνημόνια ή καταστροφή τα έθεταν και οι προηγούμενοι και είναι διάτρητα και τρομοκρατικά» είπε.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα επέμεινε : Υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει εναλλακτική λύση.
Αναφερόμενος δε στο «σχέδιο εφόρμησης» στην ΤτΕ είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εκτός αίθουσας της ΚΟ:
«Εγώ δεν είμαι τρομοκράτης ζήτησα απλά αν υπάρχουν τα 22 δισ να τα δώσει στο λαό η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην Αθήνα:

Δεν ψηφίζει τα μέτρα, στηρίζει όμως την κυβέρνηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων για την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τους εταίρους της.

“Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και εγώ, δεν ψηφίζουμε τα μνημονιακά μέτρα, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση”, δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν  τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών και σε κοινή τους δήλωση ζητούν την άμεση σύγκληση του Οργάνου.

Η θέση τους είναι ότι η συμφωνία δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, “κυρίως όμως για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων”.

“Στις 12 Ιουλίου συντελέστηκε στις Βρυξέλλες ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν η παραδειγματική εξόντωση ενός λαού που οραματίστηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ακραίας λιτότητας”, αναφέρει ανακοίνωση των διαφωνούντων με την συμφωνία μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που αριθμεί 201 μέλη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: