Ξενύχτισαν στο Μαξίμου αναμένοντας νέα από την κρίσιμη πενταμερή σύσκεψη στο Βερολίνο




Δύο καθοριστικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα, βράδυ, σχεδόν ταυτόχρονα αλλά σε διαφορετικά μέρη, για το λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα».

Η μία, 5μερής, στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελάριου Ανγκέλας Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, και της Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Η άλλη, κάτι σαν «μίνι υπουργικό συμβούλιο» υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, κυρίως όμως με την συμμετοχή της λεγόμενης «ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης» για το χρέος, που αποτελούν οι Γιάνης Βαρουφάκης (Υπουργός Οικονομικών), Γιάννης Δραγασάκης (Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), Γιώργος Σταθάκης (Υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού), και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων).

ΟΙ πληροφορίες από τις διεργασίες του «πρώτου γκρουπ», προερχόμενες κυρίως από δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, είναι ότι, όπως επισήμανε στο twitter και ο Βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέϊσον, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ φέρονται έτοιμες να προσφέρουν μία συμφωνία έτοιμη (take it, or leave it) στην Ελλάδα.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε αργά χθες βράδυ στο ΚΥΠΕ ότι η σύσκεψη στο Μαξίμου έληξε γύρω στα μεσάνυχτα, αλλά οι συμμετέχοντες σε αυτήν οικονομικοί υπουργοί παρέμειναν στο πρωθυπουργικό γραφείο εν αναμονή των εξελίξεων στην 5μερή του Βερολίνου.

«Υπάρχει η αίσθηση της απομόνωσης», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός παράγων. «Σαν όλα να κρέμονται πια από μια συμφωνία που συντάσσεται στη γερμανική πρωτεύουσα, και που θα είναι του τύπου: πάρτε την, ή αφήστε την».

Άλλη πηγή, κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ως βάση μιας συμφωνίας τέτοιας, έτοιμης δηλαδή, η Αθήνα απαιτεί από τους εταίρους μια προφορική έστω εγγύηση για «άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας».

Από την άλλη, χθεσινοβραδινή ανταπόκριση της Financial Times από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, επισημαίνει ότι σύμφωνα με πηγή των δανειστών της Ελλάδας, οι συζητήσεις μεταξύ των 5 στη γερμανική πρωτεύουσα επικεντρώθηκαν σε ένα τεχνικής φύσεως κείμενο το οποίο προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιήσουν σε μία προσπάθεια να βρουν συγκλίσεις αποδεκτές απ` όλους.

Μάλισα, η Financial Times υπογραμμίζει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν πως εάν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στο Βερολίνο, δεν πρόκειται αυτός να εκφραστεί ως ένα είδος τελεσίγραφου “take it or leave it”, στην Αθήνα, αλλά μάλλον ως ένα περίγραμμα συμφωνίας το οποίο και θα τεθεί υπόψιν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα “για μία γρήγορη, πρώτη αντίδραση”.

Ακόμα, ο αξιωματούχος των δανειστών διευκρινίζει στην FT  ότι στο κείμενο-εργασίας της Κομισιόν, δεν διατυπώνεται προς την Ελλάδα η ανάγκη λήψης άλλων μέτρων.

Η διάσκεψη των 5 στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 1.20 τα ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδος. Η πρώτη πληροφόρηση είναι ότι οι εταίροι και δανειστές συμφώνησαν να βρίσκονται “σε διαρκή επαφή”, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση.

Έγκυροι παρατηρητές, που δεν αρκούταν μόνο στις τυπικές ανακοινώσεις, επισημαίνουν με αναρτήσεις τους στο twitter ότι “είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι συμφώνησαν μόνο αυτό”.

Από την άλλη, το Economist Intelligence Unit (EIU), το οποίο συντάσσει μελέτες και έρευνες για όλες τις χώρες χρησιμοποιώντας, όπως λέει, και εμπιστευτικές πληροφορίες, εκτιμά ότι «ο Τσίπρας είναι έτοιμος για μία συμφωνία-έμπλαστρο» (sticking-plaster deal), που μάλιστα είναι επί θύραις επειδή «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο».

Τρεις είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που φέρουν την Ελλάδα ενώπιον μιας έτοιμης, και για πολλούς, «αναγκαστικής συμφωνίας».

Πρώτον, ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα Ιούνιο η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ (για το δάνειο) και στην ΕΚΤ (για τόκους), ποσό 1,6 δις ευρώ.

Δεύτερον, τα ταμεία της Ελλάδας έχουν στερέψει. Χρήματα δεν υπάρχουν.

Και τρίτον, ότι στις 30 του μηνός λήγει το πρόγραμμα διάσωσης, που έπρεπε να είχε αξιολογηθεί και ολοκληρωθεί εάν δεν άλλαζε η κυβέρνηση, και από το οποίο η Ελλάδα, ένα επέλθει συμφωνία τώρα, έχει λαμβάνειν 7,2 δις ευρώ που, από τον περασμένο Αύγουστο που «κόλλησε» η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, παραμένουν δεσμευμένα.

«Η ώρα έχει έρθει για να αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός της Ελλάδος, εάν θα συνάψει συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να διασπαστεί το κόμμα το οποίο τον έφερε στην εξουσία», σημειώνεται στην ανάλυση του EIU.

Με βάση τα στοιχεία και τοις πληροφορίες που διαθέτει ο Economist, και έπειτα από την ανάλυση που έχει κάνει με όλα αυτά τα δεδομένα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τελικά θα επιτευχθεί λύση, αλλά διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες ως προς το εάν αυτή η λύση θα είναι βιώσιμη.

Η κυβέρνηση, σημειώνει, θα δυσκολευτεί πολύ να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, λόγω έντονης πολιτικής αντίστασης που θα δεχτεί και από το εσωτερικό του κόμματός της, όσο και από την ίδια την κοινωνία.

«Προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα έχει εξαιρετικά δύσβατο δρόμο να διανύσει, και δεν αναμένουμε να επιβιώσει για περισσότερο από έναν χρόνο», καταλήγει η έκθεση του περιοδικού για τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: