Θετικό κλίμα βλέπουν Αθήνα και Λευκωσία στις συνομιλίες στο Κυπριακό




ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΑΘΗΝΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσε στην Αθήνα τον Έλληνα ομόλογό του για «το θετικό κλίμα» που ήδη υπάρχει στην προκαταρκτική διαβούλευση ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών, και ο Νίκος Κοτζιάς ανταποκρίθηκε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει «με όλες τις δυνατότητες και δυνάμεις» που διαθέτει την κυπριακή κυβέρνηση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου γι’ αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι διαπραγματευτές αυτή τη στιγμή εργάζονται για ώρες, οι συναντήσεις είναι πολύ συχνές και παρατεταμένες, θα παρουσιάσουν στους ηγέτες στις 17 του μήνα μια συνολική εικόνα όλων των πτυχών, πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση σε όσα διαφωνούμε, ασφαλώς. Θα φανεί στους προσεχείς μήνες πώς προχωρούμε και ποια αποτελέσματα παράγουμε», είπε ο κ. Κασουλίδης στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά με τον κ. Κοτζιά.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συνομίλησαν κατ΄ιδίαν για περίπου 45 λεπτά, και στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένη σύσκεψη παραγόντων των ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας, και των πρεσβευτών Κυριάκου Κενεβέζου και Ηλία Φωτόπουλου, με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό και αυτό που όλοι ονομάζουν «νέο κλίμα» στη διαπραγματευτική προσπάθεια.

Αυτή η θετική διάσταση, είπε ο κ. Κασουλίδης, οφείλεται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ήταν «αποτέλεσμα επιθυμίας, κατεύθυνσης προς το κοινό όραμα ενός κοινού κράτους, κυπριακού κράτους, παρά κατεύθυνσης αφομοίωσης από πλευράς της Τουρκίας».

Αυτό, πρόσθεσε ο Κύπριος Υπουργός, καθιστά αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρχει άλλη χρονοτριβή στην προσπάθεια επίλυσης αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς , όπως και στο ταξίδι του τον περασμένο Μάιο στην Τουρκία, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των εγγυητριών δυνάμεων.

«Εμείς ως μια δύναμη που οι συμφωνίες της Ζυρίχης προβλέπουν να παίζει το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης δεν επιθυμούμε τη συνέχιση, έστω και νομικά, θεσμικά, ως πρόβλεψη, ενός τέτοιου ρόλου. Διότι πιστεύουμε ότι η Κύπρος μετά από μια δημιουργική διαπραγμάτευση και μετά από μια καλή συμφωνία, θα πρέπει να είναι ένα ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις εγγυήσεις που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για κοινότητες, επιμέρους ομάδες, τον καθημερινό άνθρωπο στα κράτη μέλη της», δήλωσε.

Ο κ. Κασουλίδης συμφώνησε με τις θέσεις του κ. Κοτζιά στο θέμα των εγγυήσεων. «Ένα πραγματικό κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να λειτουργεί με έναν τέτοιο τρόπο, που να μη χρειάζεται κηδεμόνες», τόνισε.

“Εμείς δεν λέμε ότι δεν επιθυμούμε εγγυήσεις, επειδή επιδιώκουμε να μην τηρήσουμε τα όσα θα συμφωνηθούν στη συμφωνία, όπως μας είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας», επισήμανε ο κ. Κασουλίδης.

«Αλλά κι εμείς, με τη δική μας σειρά, δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να επιμένουν στη διατήρηση των συνθηκών εγγύησης, με το ίδιο λογικό ερωτηματικό, μήπως θέλουν να επανέλθουν, αφού μας βάζουν τέτοιου είδους ερωτήματα;», αναρωτήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας κατά τρόπον που να νοιώθουν εξίσου ασφαλείς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι το κλειδί στο οποιοδήποτε μελλοντικό δημοψήφισμα θα κληθεί ο κυπριακός λαός να εγκρίνει την οποιαδήποτε λύση.
Σε ερώτηση για το εάν έχει υπάρξει κάποια τοποθέτηση της 3ης εκ των εγγυητριών δυνάμεων, της Βρετανίας στο θέμα αυτό, και εάν η επιδιωκόμενη κατάργησή τους σε περίπτωση λύσης μπορεί να επηρεάσει και το καθεστώς των βρετανικών βάσεων, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου ξεκαθάρισε κατ’ αρχάς ότι «άλλο βρετανικές βάσεις, άλλο συμμετοχή της Βρετανίας σε συνθήκη εγγυήσεως», και πρόσθεσε ότι, απ’ ότι ό ίδιος έχει αντιληφθεί, «η Βρετανία είναι έτοιμη να δεχτεί οποιοδήποτε σύστημα ασφάλειας θα συμφωνούσαμε εμείς στην Κύπρο».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο βαθμό που όλοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση, θα αποδεχθούν στο τέλος την ανάγκη η Κύπρος να είναι πραγματικά ανεξάρτητη με τον τρόπο που είναι ανεξάρτητα όλα τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με πλήρη, αντίστοιχα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το πρόβλημα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στη Βόρεια Κύπρο δεν είναι απλώς το θέμα ότι κατέλαβαν εδάφη, αλλά ότι “ένα κομμάτι του κυπριακού πληθυσμού και δη οι Τουρκοκύπριοι είχαν συνεχώς μπροστά τους τον τουρκικό στρατό και με έναν συσχετισμό «1 προς 4», αν βάλετε και τους έποικους, αλλά η ουσία είναι «1 προς 2» προς τους εναπομείναντες Τουρκοκύπριους πολίτες”.

Οι Τουρκοκύπριοι πολίτες είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτοί υπέφεραν επίσης, ό,τι και αν λέγεται, από την παρουσία αυτού του στρατού. Όπως επίσης δεν είναι ωραίο όταν ανοίγετε το παράθυρό σας σε σειρά από κατοικημένες περιοχές και χωριά της ελεύθερης Κύπρου να συναντάτε απέναντί σας σε λόφους και σε βουνά, έστω και μικρά, την τουρκική σημαία».

«Σε αυτά που είπε ο κ. Υπουργός για 1 προς 2, υπενθυμίζω ότι ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ο κ. Μπούτρος Γκάλι σε έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποκάλεσε τη «βόρεια Κύπρο» την «πλέον στρατοκρατούμενη περιοχή του κόσμου» εξαιτίας αυτού του συσχετισμού πληθυσμού με στρατό», συμπλήρωσε ο κ. Κασουλίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πολιτική ρευστότητα που φαίνεται να υπάρχει τώρα στην Τουρκία, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου παραδέχτκε ότι υπάρχει προβληματισμός στη Λευκωσία για τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, και ότι την ανησυχία αυτήν για αστάθεια στη γείτονα χώρα συζήτησαν και συνεκτίμησαν με τον κ. Κοτζιά.

«Υπάρχουν αρνητικά, αλλά μπορεί να βγουν και κάποια θετικά, αλλά ας το αφήσουμε μέχρι εκεί», δήλωσε.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν ακόμα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρθηκαν στις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και, όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, έγιναν και  σκέψεις τόσο για την παραπέρα εμβάθυνση αυτών των συνεργασιών, όσο και για τη συγκρότηση επιπλέον σχημάτων συνεργασίας.

Επίσης, συζήτησαν για θέματα που σχετίζονται ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, για τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή πολιτική και το ευρωπαϊκό δίκαιο απέναντι στην Τουρκία.

Τέλος, αναφέρθηκαν και στο μεταναστευτικό, που επηρεάζει ιδιαίτερα της χώρες της Μεσογείου. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος τείνει να αποδεχτεί πλήρως την πρόταση του Επιτρόπου Αβραμόπουλου επί του θέματος και θα το ανακοινώσει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τις προσεχείς συναντήσεις.

Το απόγευμα ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε και συνομίλησε με τους πρέσβεις 29 χωρών, διαπιστευμένοι στη Κύπρο, αλλά με έδρα την Αθήνα (Αγκόλα, Αλβανία, Αρμενία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ιράκ, Καναδάς, Κονγκό, Κορέα , Κροατία, Λετονία, Λιθουανία , Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μολδαβία, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ουγγαρία, Παναμάς, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Φιλιππίνες και Χιλή).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: