Τα κείμενα της συμφωνίας στο τραπέζι, υπό πίεση ο Πρωθυπουργός




Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κατέληξαν στις αδρές γραμμές της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που διαρκούν τέσσερις μήνες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το κείμενο “καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Θα συζητηθεί με τον (Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη) Τσίπρα” την Τετάρτη, είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Κατόπιν πρόσκλησης του Ζ.Κ. Γιούνκερ μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η συνάντηση προγραμματίστηκε να γίνει το βράδυ της Τετάρτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν την Τρίτη επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους.

Παράλληλα, ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα τηλεφωνικά για την πρόταση εντός ωρών.

Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι «αξιωματούχοι από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν το πρωί της Τρίτης το προσχέδιο μιας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει τη βοήθεια για την Ελλάδα, αφότου οι ηγέτες-κλειδιά από την Ευρώπη και το ΔΝΤ συναντήθηκαν στο Βερολίνο αργά τη Δευτέρα προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών». Αυτό έγραφε ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, Wall Street Journal, Μάρκους Γουόκερ, επικαλούμενος τα λεγόμενα των δύο αξιωματούχων τους οποίους δεν κατονομάζει.

Στο άρθρο του στη Wall Street Journal τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για να προχωρήσει σε σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ έχει μαλακώσει την επιμονή του (που ήθελε) την Ευρώπη να προσφέρει ρητές δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

«Έχουμε σχεδόν τελειώσει», δηλώνει η πηγή, προσθέτοντας ότι ΕΕ και ΔΝΤ οριστικοποιούν αυτή τη στιγμή τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρει ότι η αποτυχία συμφωνίας τον Ιούνιο μπορεί να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδο από το ευρώ. Επισημαίνει δε ότι Αθήνα και πιστωτές έχουν εγκλωβιστεί σε μακρές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ «έχουν περιορίσει τις διαφορές τους» και το τελικό κείμενο με τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμο και ώς το τέλος της ημέρας.

Αξιωματούχοι που επικαλείται ο ίδιος εκφράζουν την ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί ώς την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Η ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ώς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Σπίγκελ.

Το θέμα, στο οποίο «κολλάει» η συμφωνία με την Αθήνα, λέει ο Σπίγκελ, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της ΕΕ– εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.

Αντίδραση

Τις πρώτες αντιδράσεις για το σχέδιο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς αποκαλύπτει το Reuters. Οπως αναφέρεται, το 47 σελίδων σχέδιο το οποίο «εστάλη εγκαίρως, πριν την πενταμερή» δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Είναι μια πρώτη αντίδραση που εφόσον αντανακλά τις προθέσεις των δανειστών δείχνει οτι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και διεξάγεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ για τα μέτρα που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Reuters, ΑΠΕ, Ημερησία, Financial Times, Wall Street Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: