Του Ν. Φραγκόπουλου

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, (Νίκολα Γκρούεφσκι του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Ζόραν Ζάεβ της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης/ SDSM, Αλί Αχμέτι του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI και Μεντούχ Θάτσι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών/ DPA) μετέβησαν στις Βρυξέλλες, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Στην ουσία, η συνάντηση στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι, αποτελεί συνέχεια αυτής από τις 2 Ιουνίου, στα Σκόπια, όπου οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, με τη διαμεσολάβηση του κ.Χαν, επέτυχαν προκαταρκτική συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στη χώρα μέχρι τα τέλη Απριλίου 2016, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, θα παραστούν, όπως και στις προηγούμενες στα Σκόπια, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ΠΓΔΜ, Τζες Μπέιλι και ‘Αιβο Οράβ αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, είναι χαμηλές, εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ, σχετικά με το ποιου είδους κυβέρνηση θα διεξάγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ εμμένει στο αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και το σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, πολιτικών ή τεχνοκρατών, η οποία θα οριστεί το επόμενο διάστημα και θα διοργανώσει τις εκλογές. Αντιθέτως, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι έχει τη λαϊκή εντολή, από τις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνει στη θέση της και να διοργανώσει αυτή τις πρόωρες εκλογές.

Ως εκ τούτου, αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμη μία συνάντηση, το επόμενο διάστημα, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και προϋποθέσεις οριστικοποίησης της συμφωνίας από τις 2 Ιουνίου.

Μέρος του Τύπου των Σκοπίων αναφέρει ότι εξετάζεται μία συμβιβαστική λύση, η οποία προβλέπει πως η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια θα παραιτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για το σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: