Σε βαρύ κλίμα συνέρχεται το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα




Βαρύ είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες, όπου στις 19.00 (τοπική ώρα) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, το δεύτερο του είδους μέσα σε 48 ώρες.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συνέχιζε μέχρι τώρα τη μαραθώνια συνεδρίασή του με τους κορυφαίους εκπροσώπους των θεσμών – την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν, παρόντος και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ. Ωστόσο, το κλίμα είχε αρχίσει ήδη να βαραίνει από όταν έγινε γνωστό πως το ΔΝΤ υπέβαλε δικό του ξεχωριστό υπόμνημα με αντιπροτάσεις στο ελληνικό σχέδιο, το οποίο μέχρι τώρα χρησίμευε ως βάση για λύση.

Στις αντιπροτάσεις του ΔΝΤ περιλαμβάνονται εισηγήσεις όπως η συμπερίληψη της εστίασης στον ανώτατο δείκτη ΦΠΑ, η μη αποδοχή της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, η μη αποδοχή της εφάπαξ φορολόγησης των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αλλά και ολόκληρη ξεχωριστή ατζέντα στο ασφαλιστικό, με κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου.

Κοινοτικός αξιωματούχος προειδοποίησε πως “αυτή η νύχτα θα είναι πολύ μακριά” και διευκρίνισε πως οι διαφωνίες δεν εντοπίζονται μονάχα μεταξύ ελληνικής πλευράς και ΔΝΤ, αλλά και μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, με το Βερολίνο να παίζει έναν έντονο παρασκηνιακό ρόλο.

ΚΥΠΕ – Ειρήνη Καρανασοπούλου – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: