Ο Άιντα συζητά εμπλοκή της Ε.Ε.: Διαδοχικές συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο στην έδρα της Ένωσης για το Κυπριακό




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τους τρόπους εμπλοκής της Ε.Ε. στο Κυπριακό θα συζητήσει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο κ. Άιντα θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλους τους βασικούς παίκτες.

Αναμένεται να συναντηθεί, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού παρουσιάζεται θετικός στην εμπλοκή της Ένωσης στο Κυπριακό ενώ την ίδια στάση φαίνεται να τηρεί και ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο τελευταίος τοποθετήθηκε επί του θέματος από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οι επαφές του κ. Άιντα θα ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο, εάν και επί της ουσίας ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται με την κάθοδο στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που χρονικά τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη. Ο κ. Γιούνκερ, που θα εγκαινιάσει την εμπλοκή της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψής του, συζήτησε το θέμα προ δεκαημέρου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη Ρίγα της Λετονίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε παρουσιάσει στον Νίκο Αναστασιάδη τις σκέψεις του, που φαίνεται να αφορά την αναβαθμισμένη και πιο ουσιαστική από ότι στο παρελθόν εμπλοκή της Ε.Ε..

Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσει αύριο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, θέλησε να στείλει μηνύματα σε σχέση με τη διαδικασία. Ο κ. Ακιντζί είπε πως χρειάζεται περισσότερο

χασαποσέρβικο  παρά ταγκό στο Κυπριακό.  «Στην πραγματικότητα στην Κύπρο χρειαζόμαστε περισσότερο χασαποσέρβικο παρά ταγκό. Υποβασταζόμενοι χέρι χέρι θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Χρειαζόμαστε μια διαδικασία η οποία θα μας οδηγήσει στο στόχο μέσα σε αρμονία», είπε. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά είχε πει όχι στο σχέδιο Ανάν δίνοντας προτεραιότητα στην ένταξη στην ΕΕ και πιστεύοντας ότι θα γινόταν αποδεχτή η λύση που η ίδια επιθυμούσε. Όπως ανέφερε στη συνέχεια, οι Ε/κ σύντομα είδαν ότι η Ε.Ε. «δεν είναι η αυλή του παραδείσου». Έσπευσε δε να αναφέρει πως «εγώ δεν είμαι από αυτούς που λένε να μην ενταχθεί κανείς στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και αν είσαστε στην ΕΕ, αν δεν κάνετε καλά την κατ` οίκον εργασία σας τότε απογοητεύεστε». Περαιτέρω ανέφερε πως «οι Τ/κ έμειναν εκτός διεθνούς δικαίου». «Γίνεται λόγος για δικαιώματά μας, τα οποία έχουν τύχει σφετερισμού. Θέλουμε μια λύση στην οποία θα είμαστε ισότιμοι και θα έχουμε τα δικαιώματά μας τα οποία εδώ και χρόνια χάσαμε», είπε.

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την ερχόμενη Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

 

 

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Και το αέριο

στα ΜΟΕ..!

 

Στην Ευρώπη «μέσω Τουρκίας»

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ υπουργός Φυσικών Πόρων του ψευδοκράτους, Χακάν Ντιντσγιουρεκ σε δηλώσεις του στη Μιλιέτ, προέβη σε έκκληση προς τους Ε/κ λέγοντας ότι «οι έρευνες ( για το φυσικό αέριο) να γίνουν από κοινού» και πρόσθεσε: «Δικός μας στόχος είναι από κοινού έρευνες, από κοινού αξιολόγηση και κέρδη από κοινού. Εάν βρισκόμαστε προς έναν στόχο για τον μοιρασμό μιας κοινής ζωής στην Κύπρο, αυτό απαιτεί φυσικά ο στόχος αυτός».
Ο Ντίντσγιουρεκ, ο οποίος είπε ότι οι ε/κ συμπεριφέρονται αυτήν την στιγμή μονόπλευρα τόνισε: «Το φυσικό αέριο στο νησί ανήκει σε όλο το νησί δηλαδή και στις δύο κοινότητες». Η ε/κ πλευρά, που επιμένει να χρησιμοποιήσει μόνη τις φυσικές πηγές του νησιού, και να τις πουλήσει, καταρχήν έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ, των ΗΠΑ και των διεθνών δυνάμεων αναφορικά με το θέμα αυτό».
Ο Ντίντσγιουρεκ, ο οποίος τόνισε ότι οι ε/κ θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική της «μοναδικής ιδιοκτησίας» των υδρογονανθράκων συνέχισε λέγοντας: «Αυτές τις ημέρες που συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών σε μία θετική ατμόσφαιρα, σκεπτόμαστε ότι η συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων, σαν ένα νέο ΜΟΕ, στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης, θα δώσει μεγάλη ώθηση και στις διαπραγματεύσεις».
Ο Ντίντσγιουρεκ ο οποίος είπε ότι ο πιο λογικός δρόμος για την μεταφορά των υδρογονανθράκων στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας, είπε: «Η μητέρα πατρίδα μας αναφορικά με το θέμα αυτό, διαθέτει ήδη σημεία διέλευσης ενέργειας. Το θέμα αυτό το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενες εταιρίες και οι χώρες, ακόμα και η ε/κ πλευρά».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως η πραγματική διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα αρχίσει στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε ότι τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτό το στάδιο είναι η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και πτυχές του εδαφικού. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι εκτενής συζήτηση για το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας, θα γίνει στο επόμενο στάδιο.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών αξιολογούν και καταγράφουν τα σημεία όπου υπάρχουν συγκλίσεις, όπου υπάρχουν μικρότερες διαφωνίες και όπου υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες.

 

 

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ»

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ YΠEΞ, Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως
«σε μας επικρατεί ειλικρίνεια. Αν υπάρχει το ίδιο και στην ε/κ πλευρά θα επιλυθεί εντός του έτους». Ο Τσαβούσογλου που μίλησε στο εμπορικό επιμελητήριο της Σμύρνης τόνισε ότι τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν είναι σε κατάσταση που δεν μπορεί να επιλυθούν και πρόσθεσε : «Αν εμείς σήμερα κάνουμε κάποιο βήμα στα θέματα αυτά θα ικανοποιηθεί το 90% των Τούρκων πολιτών. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο σε Ελλάδα και Κύπρο. Ενώ σε προηγούμενες εκλογές συζητιόταν συνεχώς το θέμα της Κύπρου, τώρα δεν είναι έτσι. Τώρα στην τουρκική δημοκρατία, υπάρχει ένα κονσένσους για τη λύση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: