Μέσω Κύπρου ρόλος στη Μ. Ανατολή: Πρωτοβουλία για παρουσία των Νετανιάχου και Αμπάς ενώπιον της Ε.Ε.




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εντός Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, σε χωριστές ημερομηνίες, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς θα ενημερώσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. για το Μεσανατολικό.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο και βρίσκεται σε επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους. Με τους Νετανιάχου και Αμπάς, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη συζητήσει το θέμα προ δεκαημέρου ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει θέσει το ζήτημα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Ντόναλτ Τουσκ, ενώ ενημέρωσε σχετικά και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

πως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης η κα Μογκερίνι θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο στις 24 Ιουλίου, «ακριβώς αναγνωρίζοντας αυτόν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή». Διατηρώντας τα κανάλια επικοινωνίας με όλους παίκτες στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόμενος στις Βρυξέλλες είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Ελ Σίσι ενώ το βράδυ αναμενόταν να επικοινωνήσει και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σήμερα θα μιλήσει με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου. Με τις επικοινωνίες αυτές ενημερώνει τους ηγέτες για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του και το πώς θα προχωρήσει η οργάνωση των ενημερωτικών ομιλιών των Νετανιάχου και Αμπάς.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, έχει ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή και στην προσπάθεια που γίνεται για να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας προς όφελος των λαών της περιοχής. Μπορούν, όπως ανέφερε, Ε.Ε. και Κύπρος να διαδραματίσουν συγκεκριμένο ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιοχής και ειδικά στο Παλαιστινιακό.

Από την πλευρά των εταίρων μας στην Ε.Ε., η εμπλοκή στο Μεσανατολικό και η ανάγκη να διαδραματίσει ρόλο η Ένωση στην περιοχή ενδιαφέρει και τα κράτη-μέλη αλλά και θεσμικά τα αρμόδια όργανα.  Είναι σαφές πως με την πρωτοβουλία αυτή, η Λευκωσία αναδεικνύει το δικό της ρόλο στην περιοχή ενώ όπως επισήμανε αρμόδια πηγή στη Λευκωσία, μπορεί λόγω των σχέσεων που έχει με όλες τις γειτονικές χώρες, να μπορεί βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους και να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των πλευρών.

ΤΑΛΑΤ: Εντολή σε νέο «πρωθυπουργό» – Αναλαμβάνει τις επαφές ο Ομέρ Καλγιοντζού

Στα κατεχόμενα, η  Συνέλευση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος – Ενωμένες Δυνάμεις (CTP-BG) ανέθεσε στον λεγόμενο  βουλευτή ( κατεχόμενης Κερύνειας),  Ομέρ Καλγιοντζού την εντολή σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους. Σε δηλώσεις του ο Μεχμέτ Αλί ανακοίνωσε ότι ο Ομέρ Καλγιοντζού εάν εγκριθεί από τον Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθεί με τα πολιτικά κόμματα την ερχόμενη βδομάδα για να συζητήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού.  «Θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε επί του προσχεδίου του ‘’κυβερνητικού ‘’προγράμματος.  Γι’ αυτό η συνέλευση του κόμματος μας και το κεντρικό εκτελεστικό συμβούλιο θα εργαστούν από κοινού επί του θέματος» είπε ο κ. Ταλάτ.

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρά δομικά προβλήματα στην… «χώρα», είπε ότι προγραμματίζουν να χειριστούν τα προβλήματα αυτά κατά την νέα «κυβερνητική» περίοδο. Περαιτέρω, ο Ταλάτ είπε πως  «η νέα ‘’κυβέρνηση’’ θα εργαστεί προς την ενίσχυση της οικονομίας και την αύξηση της ευημερίας του ‘’λαού’’». «Ενδέχεται να αρχίσουμε τις επαφές μας αρχές της προσεχούς βδομάδας.  Θέλουμε να σχηματιστεί η ‘’κυβέρνηση’’ σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του ότι έχουμε πολλά να κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ.

Επίσης τόνισε ότι η παρούσα «κυβέρνηση» θα πρέπει να παραιτηθεί ούτως ώστε ο «Πρόεδρος» να δώσει την εντολή σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι με έκκληση του ο ψευδοπρωθυπουργός Οζκάν Γιοργκαντζίογλου θα συνεχίσει τα καθήκοντα του για μια μικρή περίοδο ακόμη.

Πρόσθεσε επίσης ότι μετά από την πραγματοποίηση επαφών  με τα πολιτικά κόμματα, ο Γιοργκαντζίογλου θα υποβάλει την παραίτηση του στον «πρόεδρο» ούτως ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα οι δυο διαπραγματευτές και οι ομάδες συνεχίζοντας τη συζήτηση των συγκλίσεων και αποκλίσεων. Η συνάντηση αναμένεται να είναι ολοήμερη ενόψει και του γεγονότος ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα τα πουν εκ νέου Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Ο τελευταίος σε δηλώσεις του χθες είπε πως το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί όχι  εντός ετών αλλά μηνών εάν υπάρξει η ίδια θέληση και στις δύο πλευρές τονίζοντας ότι η αποφασιστικότητα τους γι’ αυτό συνεχίζεται. Ο Μουσταφά Ακιντζί, που μιλούσε στη διάρκεια συνάντησης με τουριστικούς φορείς είπε πως «όλοι βλέπουμε ότι ο τουριστικός τομέας θα έλθει σε καλύτερο επίπεδο όταν λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΟΣΧΑΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ

Στις διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Mιχαήλ Μπογκντάνοφ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σιμιρλίογλου, αναφέρεται ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας:

«Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης για τη Μέση Ανατολή, πραγματοποιήθηκε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη, με έμφαση στα προβλήματα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πολιτικής διευθέτησης των κρίσεων σε αυτές τις χώρες, της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό, που επλήγη από τη συνεχιζόμενες στρατιωτικο-πολιτικές συγκρούσεις, καθώς και της ενοποίησης των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την αποφασιστική καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής, από την ομάδα «Ισλαμικό Κράτος».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: