Επισημάνσεις Αμερικανών για Κύπρο και Ελλάδα




Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Για τις εξελίξεις στο κυπριακό και τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ενημέρωσε χθες ατύπως ανώτερους συνεργάτες μελών του Κογκρέσου, η βοηθός υφυπουργός εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ. Η συνάντηση έγινε μία μέρα πριν την ενημέρωση των αντιπροσώπων του 31ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, από την Αμάντα Σλόατ, σήμερα αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με συνεργάτη μέλους του Κογκρέσου, η αμερικανίδα αξιωματούχος μίλησε για το θετικό κλίμα που υπάρχει στις συνομιλίες του κυπριακού μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία μέτρων οικοδόμησης τα οποία θα βελτιώσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων κι έδειξε να ευνοεί την σταδιακή εφαρμογή τους, ξεκινώντας από τα χαμηλής εμβέλειας. Ανέφερε μάλιστα ότι θα πρέπει οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αποφασίζουν γι’ αυτά, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει εμπλοκή στα σημαντικά, αυτό θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση, που είναι κι ο κύριος στόχος της διαδικασίας.

Οι συνεργάτες των βουλευτών ρώτησαν για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη Τζον Κόνιγκ που ξεσήκωσαν αντιδράσεις στην Κύπρο. Η κ. Σλόατ είπε πως  το νόημά του παρερμηνεύτηκε, ξεκαθάρισε πάντως ότι η αμερικανική πολιτική δεν υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της εισβολής και της κατοχής, ενώ ανέφερε ότι είναι σημαντικό που η προσοχή των δύο ηγετών εστιάζεται στο μέλλον. Επανέλαβε επίσης ότι η πάγια αμερικανική θέση παραμένει η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για λύση που θα επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθειες των δύο ηγετών κι είναι πρόθυμες να προσφέρουν ό,τι βοήθεια ζητηθεί.

Σε ερώτημα πως είναι βέβαιη η αμερικανική κυβέρνηση ότι η Τουρκία στηρίζει λύση του κυπριακού, η Αμάντα Σλόατ παρέθεσε σχετικές τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ερώτηση αν πρόκειται στην διάρκεια της παρουσίας του Τ/Κ ηγέτη στις ΗΠΑ (φτάνει σήμερα κι αύριο το μεσημέρι τοπική ώρα συναντάται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών  με τον Μπαν γκι-Μουν) να συναντηθούν μαζί του, απάντησε αρνητικά.

Συζητήθηκαν τέλος διάφορα θέματα που άπτονται του νομοσχεδίου που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή και έχει προωθηθεί στη Γερουσία.

Ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημερώνοντας χθες εκπροσώπους εθνικών αμερικανικών οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και των τουρκικών), αξιολόγησε ως πρώτη αμερικανική προτεραιότητα στην Ευρώπη, δεύτερη την διευθέτηση του κυπριακού και Τρίτη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα πρέπει τάχιστα να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους εταίρους, γιατί οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και γεωπολιτικές προεκτάσεις για τη δυτική συμμαχία.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφερόμενος στην Κύπρο υποστήριξε τη σημασία να υπάρξει λύση η οποία να εγγυάται την παρουσία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και παράλληλα να την κάνει αξιόπιστο και χρήσιμο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή.

ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: