Του Ν. Φραγκόπουλου

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά χωρίς αντεγκλήσεις τη φορά αυτή, έληξε η νέα συνάντηση, που είχαν σήμερα στα Σκόπια, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, σχετικά με εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο αναφέρεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή της προκαταρκτικής συμφωνίας από τις 2 Ιουνίου και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις, στις 29 Ιουνίου, με στόχο την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας.

Στη συνάντηση μετείχαν οι αρχηγοί του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μεντούχ Θάτσι, ενώ παρόντες ήταν, όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι και ‘Αιβο Οράβ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, σε συνάντηση που είχαν στα Σκόπια στις 2 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε Γιοχάνες Χαν, συμφώνησαν κατ΄ αρχάς για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2016, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

Ωστόσο, σε νέα συνάντηση που είχαν με τον κ. Χαν στις Βρυξέλλες, στις 10 Ιουνίου, δεν κατέστη δυνατό να επικυρωθεί η συμφωνία, καθώς παραμένει η διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, σχετικά με το τι είδους κυβέρνηση θα διεξάγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο Ζόραν Ζάεβ εμμένει στο αίτημα για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και το σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα οριστεί το επόμενο διάστημα και θα διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στα τέλη Απριλίου του 2016.

Αντιθέτως, ο Νίκολα Γκρούεφσκι απορρίπτει το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησής του και φέρεται να αποδέχεται το σχηματισμό μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης μικρής χρονικής διάρκειας, της οποίας όμως θα ηγείται ο ίδιος και η οποία θα διοργανώσει τις εκλογές τον Απρίλιο του 2016, κάτι που συναντά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του Ζ. Ζάεβ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σημειώθηκε κάποια πρόοδος και διάθεση για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: